23:05 | 22 Апр 2019г.

Чужденци ще спасяват единствения в България храм-кладенец

Добавено: Петък, 01 Февруари 2008г | гледана: 470 пъти.
Историци от италианската провинция Нуоро ще помагат за спасението на единствения в България храм-кладенец, намиращ се в брезнишкото село Гърло. Чужденците, които дойдоха в Перник за маскарадния фестивал, са готови да помогнат, за да бъде спасен археологическият уникат.

Наричат подземния каменен купол край Гърло перлата на древната каменна архитектура в Западна България. Храмът, който носи името “Пусто гърло”, датира от ХІV век преди Христа, обявен е за паметник и е под закрилата на ЮНЕСКО. Затова община Перник ще подготви съвместни проекти с община Озерей от провинция Нуоро, с които ще кандидатства по европейските фондове. Единодействието е в рамките на подписания договор за сътрудничество между двата града.
Предвижда се със средствата да се прокара нов път до археологическия паметник, ще се реставрират обектите около него и ще се вдигнат хотелски комплекси.
Кладенецът е иззидан във форма на пресечен конус, най-горе отворът е към 2 м, а диаметърът на дъното е към 5 м. От лявата страна се вижда отвор с трапецовидно сечение, който води през 2-3-метров коридор и извита стълба към повърхността. Всичко е построено от камък без спойващ материал. На дъното на храма има друг по-тесен кладенец, дълбок няколко метра, който в момента е сух.
Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble