00:13 | 07 Юли 2020г.

Забелязват рисове в Трънско край границата

Добавено: Понеделник, 03 Март 2014г | гледана: 705 пъти.

Има ли рисове в България? Има, твърдят от Световния фонд за дивата природа, които дори предлагат на българите да си осиновят онлайн диво коте от тази порода.


Последният документиран официално рис в България е бил убит през 1941 г. в Панагюрище от немски войници. След това той е записан като изчезнал вид в Червената книга на страната ни.


Рисът е животно, известно с потайността и ловкостта си. Българите са го приемали като нечисто поради потайния му хищнически живот и спорадичните нападения над домашния добитък.


Сигурни сведения за съществуването на риса по българските земи са открити при археологически разкопки на древни поселения. Първите документирани сведения са от 1862 г. Кости от рис са открити в пласт, датиран от ранен плейстоцен в палеонтологичното находище Козарника до Белоградчик. При проведени през 1915 г. разкопки на Деневата могила край шуменското село Салманово е открита лява половина от долна челюст на рис.


През 80-те години на миналия век са правени опити за реинтродукция на екземпляри в райони в Стара планина, които са били естественото им местообитание. Учените предполагат, че у нас представителите на рисовете са от два подвида. В района на Стара планина вероятно се е срещал карпатският подвид, а в планините Руй, Малешевска, Осогово, Влахина и областта Краище са обитавани от балканския рис.


За момента обаче почитателите на рисове и големи хищни котки в България могат да им се любуват само в зоологическата градина.


През 2003 г. природозащитниците изненадващо получават сигнали за рисове по нашите земи - в Трън, в Етрополска Стара планина и в Странджа. Предполага се, че това са екземпляри, преминали през границата със Сърбия.


Последният случай на засечени рисове е бил миналата пролет в Осогово, каза пред “Труд” Елена Ганчева, координатор на кампанията за символично осиновяване на рис. Очакваме и тази пролет да засечем такива животни, тъй като това е времето на размножителния им период, казва тя.


Информацията от снимките и видеоклипчетата, заснети от фотокапани, говори за няколко риса, които се завръщат в България от западната ни съседка през февруари. Те се размножават у нас. На снимките са запечатани два мъжки риса и една женска.


Истории за близки срещи с рис се ширят и из ловните форуми. Любителите на стрелбите по животни, които често ходят в местността Кървав камък, община Трън, съвсем близо до границата със Сърбия, разказват, че им се е случвало да намират следи от тези животни.


“На два пъти намирахме следи от рис. Няма как да се сбъркат. Проблемът със снимките е, че мобилните оператори нямат обхват и не си носим мобилните телефони. Рисът беше стъпил в една полупресъхнала локва и когато отидох с фотоапарат на другия ден да снимам, стъпките почти не се виждаха”, пишат авджии във форумите.


Сведенията за засечени рисове идват основно от територии, близки до границата със Сърбия.


Кампанията на Световния фонд за дивата природа за символично осиновяване на рисове цели да върне тези животни у нас. Парите от осиновителите отиват за обучение на горските, които трябва да се грижат за опазването на този вид, когато забележат негови представители. Еднократното дарение от осиновител онлайн стартира от 50 лв. и няма таван. На първо време дарителят получава от организаторите плюшен рис и сертификат. Има възможност и за регулярни месечни дарения на стойност между 5 и 15 лв. Който иска, може да направи и подарък на приятел, като осинови животно от негово име и му подари сертификата.


“Към момента в кампанията са се включили над 500 души. Но тя стартира малко преди Коледа и природозащитната организация очаква тепърва да се присъединят още дарители.


В европейските страни най-многочислена е популацията на риса в страните от Скандинавския полуостров и Прибалтика, следван от района на Карпатите, Алпите, Далмация и накрая Балканите. В останалите части на континента рисът е изчезнал в резултат на избиването му от хората. 

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble