10:20 | 29 Ное 2020г.

Студенти от НБУ пяха заедно с Народния оркестър към Двореца на културата

Добавено: Петък, 28 Февруари 2014г | гледана: 570 пъти.

Студенти от департамент музика на НБУ пяха с оркестър „Граовска младост“ в Двореца на културата в Перник, предаде ТВ Кракра. Младите таланти са възпитаници на доц. Георги Петков и са преминали студентска практика при него и при ръководителя на оркестър „Граовска младост“ Венцислав Андонов. Талантливите певици и инструменталисти показаха завидно майсторство и завладяващо сценично поведение, което очарова публиката. Те изпълниха авторски преработки на народни песни от различни български композитори, включително и от доц. Георги Петков.


Момичетата и момчетата вече имат богат сценичен опит в много концертни прояви. Заедно със своя преподавател доц. Петков те са участвали в множество музикални продукции. Преди няколко месеца те се включиха и в проект по трансгранично сътрудничество, реализиран между университетите в София и Ниш по идея на преподавателя в НБУ Борислав Дочев. Като част от проекта студенти от двете висши училища направиха съвместен концерт в Двореца на културата в Перник.


Концертът започна с изпълнение на 15 годишната солистка на оркестър „Граовска младост“ Виктория Миткова. Въпреки крехката си възраст Вики не отстъпи на по-опитните изпълнителки и доказа, че си заслужава мястото в НБУ, където има намерение да кандидатства. Вики изпълни невероятно трудната песен от репертоара на Янка Рупкина „Калиманко Денко“. Оркестърът пък направи музикална разходка заедно с публиката из цяла България като изпълни мелодии от различни фолклорни области. Студентите се забавляваха искрено и в края на концерта дори се хванаха на хоро. 


На 3 март целият ансамбъл „Граовска младост“ заедно с танцовата формация ще вземе участие в концерт-спектакъла „Фурия“ от 11, 30 ч. в Двореца на културата. А за следващата си изява на 20 март от 17, 30 ч. оркестърът и неговият ръководител Венцислав Андонов са подготвили специална изненада за публиката. Гости тогава ще бъдат младият кавалджия Живко Василев, китаристът Виктор Джоргов, вокалистката Райна Василева и Стоян Янкулов – Стунджи. 

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble