22:13 | 14 Юли 2020г.

Скандал с Държавния архив в Перник!

Добавено: Петък, 28 Февруари 2014г | гледана: 1117 пъти.

Лют скандал се вихри в Държавния архив в Перник. Поводът за това е книгата "Старият Перник 1891-1944", пише ZaPernik.com. Сайтът даде думата и на двете засегнати страни - архивът и авторите на книгата.


Прочетете мнението на Държавен архив - Перник по засегнатата тема:


В новата книга, издадена с финасовата подкрепа на Община Перник и фирма "Димел“ ЕООД "Старият Перник 1891-1944“ една голяма част от публикуваните фотоси са крадени. Авторите Нонка Кръстева и Светозар Зарахиев едва ли са чували за наличие на авторски права. Но когато си автор и съставител на подобно скъпоструващо илюстровано издание, чиято цена варира около 50 лв., трябва да си направиш труда да проучиш и да се запознаеш с неща, които не са ти съвсем ясни. Когато поставяш името си на подобно издание, направено с комерсиална цел, трябва и да можеш да поемеш отговорността за действията си. В случая, не става въпрос просто за кражба на снимки. Тук става въпрос за манипулация на общественото мнение и още по-лошо за фалшификация, което е наказуемо. Всеки автор или съставител, когато реши да ползва снимки на дадена институция, които не са негови, е длъжен да спазва Закона за авторското право и сродните му права. Снимките на Държавен архив – Перник, които са свалени от фейсбук страницата на институцията съдържат защитни водни знаци.


Съставителите на "Старият Перник 1891-1944“ Нонка Кръстева и Светозар Зарахиев са си направили труда да изрежат водните знаци и итернет адреси от снимките на Държавен архив – Перник. Дори и това е направено доста непрофесионално, защото има снимки, на които адресът е изрязан, но поради недоглеждане или липса на умения водния знак стои. На част от снимките стои половината воден знак, или се вижда част от изрязания надпис. Вероятно е въпрос дори и на "хакерски“ умения. Но когато имаш самочувствието, че си съставител на една сериозна илюстративна книга, при това скъпоструваща - "Патент Перник“, подобни елементарни грешки са недопустими. Кражбата на интелектуална собственост е наказуема дори в Република България.


* Съгласно чл. 91 от Закона за националния архивен фонд, редът за използване на архивни документи се определя с чл. 39, ал.2 и ал. 3 от Наредбата за използване на документи от Националния архивен фонд, приета от Министерски съвет.


Коментар от авторите на "Старият Перник 1891-1944" - Нонка Кръстева и Светозар Зарахиев::


Почти всички снимки, които са в книгата са събирани от Светозар Захариев. Малко са моите снимки и са предимно семейни. Само 10 - 15 снимки са мой и са от семейния архив, каза единият автор на "Старият Перник 1891-1944" Нонка Кръстева. Тя допълни, че е отговаряла за текстовете и подреждането на снимките в изданието. "Много труд хвърлих за текстовете.", продължи Нонка Кръстева. Тя е автор на бусинската керамика, на които пише, че тя е автор.


Светозар Захариев се е занимавал със снимковия материал. Той е подавал снимките на госпожа Кръстева на хартиен носител. 


Господин Захариев ми ги носеше на хартиен носител ги е носил. Казал, че ги е взимал от колекционери и интернет.


"Същият този архив краде мои материали. Също и от книгата, която аз съм издал за Перник - "Архитектурни акценти". Масово крадяха мои материали, дори без да заменят някои думи със синоними. Аз ги пазя тези материали и мога да ги покажа. Мога да опонирам на архива. Преди така нареченото тоталитарно време, Архивът и аз направихме във фоайето на сегашната община една изложба за стария Перник, където архива взел мои архивни стари картички за Перник. Онова, което им предоставих тяхната фотографка ги възпроизведе на техни табла. После тези материали останаха, от нашето съвместно представяне. Чат - пат някои техни служители преписваха част от тези материали. Вместо те да ме обвиняват мога аз да ги обвиня с доказателствен материал, защото аз си пазя публикациите на Асен Цакманов. Ако говорите с архива ще ви кажат, че аз не съм стъпвал в това учреждение, нито пък съм ползвал техни сайтове. Това, което пише, че от интернет е ползвано съм ползвал от приятели във Фейсбук. Един от тях е Емил Желязков. С него запазихме и предоставихме филм "Сърцето на Перник", който още се върти в КИЦ. В неговия профил има повече снимков материал от архива на Перник в сравнение с това, което притежава архива. Нито съм ползвал техни снимки, нито съм трил. Аз работя с един допотопен компютър от дарение. Не мога да трия с това... Нито имам такива умения. Ако съм взел нещо то е взето от профилите на приятели, с които контактувам във Фейсбук, Нетлог и други сайтове.", завърши Светозар Захариев. 

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble