23:53 | 14 Юли 2020г.

Перничанин влезе под чуждо име в САЩ и открадна 230 000 долара

Добавено: Петък, 28 Февруари 2014г | гледана: 718 пъти.

Нашенец успя да преметне имиграционни власти, паспортни служби и финансови институции в държава като САЩ. Българинът е измъкнал подобно на фокусник 230 000 долара от чужди сметки и все още да не може да бъде вкаран в затвора. Причината е, че нашите магистрати не могат да идентифицират подсъдимия по изпратените от американците дактилоскопски отпечатъци, твърди „24 часа”. Те не хващали вяра на представените от чужбина други доказателства за неговата самоличност.


Лицето-фантом за нашите магистрати е реално съществуващ човек за американскитге им колеги, който обаче се подвизава с две имена. 


Бойко Петров Асенов е фалшивото име на 37-годишният перничанин Емил Милетиев. Той и още четирима нашенци са замесени в множество финансови машинации в Чикаго през периода 2005-2006 година, според магистратите отвъд Океана. Според ФБР Милетиев-Асенов е от групата на Ангел Кираджиев от Гоце Делчев. Негови съратници в измамите са бил Галин Филев от Каварна, двамата му съграждани Асен Георгиев и Ангелина Йорданова и русенлията Мартин Ласов. 


Другите от групата отдавна са предадени на щатския съд за точене на банкови карти, фалшиви ипотеки и теглене на банкови заеми с нередовни документи. Предстои дело за реадмисия на Асенов. Първо обаче трябва да се определи къде ще се състои делото, след като съдиите от Хасково си дадоха отвод. 


Наказателното преследване срещу Емил Милетиев, известен като Бойко Асенов, започва през 2010 г. в съд в щата Илинойс. Срещу обвиняемия има жалби от 4 банки. Според изпратените в България доказателства, Асенов се представял за шеф на фирма, и като такъв използвал документи с невярно съдържание, за да тегли пари от банки. В единият от случаите, пред „Харис банк” нашенецът декларирал, че има доходи от 254 000 долара, за да тегли кредит за малък бизнес. Така той получил 35 000 долара. В друг момент тойуспява да преметне „Фърст Мидуест” като декларира, че неговата фирма му дава 20 000 долара месечна заплата.


Според чикагските следоветели от края на 2005 г. до края на 2006 г. преследваният от закона успял да изпрати пари на лица в България чрез банкови преводи. 


През миналата година Бойко Асенов е заловен в хотел ресторант край Харманли, а преди това е обявен за издирване от Интерпол.


Няколко дни по-късно обаче изненадващо е освободен от Хасковския окръжен съд. Мотивите били, че не е ясно дали това е същото лице, за което го нарочват американците.


На 17 септември решението е потвърдено и на втора инстанция от Пловдивския апелативен съд. Така българският съд отказва да изпълни искането на американските власти, но те могат да подновят настояването си за екстрадиция, ако представят нови доказателства. Така и става. В последния ден от законовия срок за подновяване на процедурата САЩ отново поискаха екстрадирането на българина и той пак застава пред съда.


Асенов вади доказателства, че за времето, когато би трябвало да е пребивавал в Щатите,  е бил в България и е работил. Американците пък предоставят негова шофьорска книжка, приложени са клетвени декларации на полицаи, че е бил разпознат от българи в Чикаго. 


В момента перничанинът е оставен в ареста в очакване на поредното заседание по делото за екстрадиция, до което остават куп неизяснени факти./БЛИЦ 

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble