21:43 | 12 Юли 2020г.

Извеждат бежанците от Ковачевци

Добавено: Сряда, 05 Февруари 2014г | гледана: 400 пъти.

Само преди ден бе разпространена информацията, че в бежанския лагер в Ковачевци ще бъдат назначени осем души, жители на общината, които да готвят във възстановената кухня на детсия екокомплекс. Заплащането трябваше да се осигури от Агенцията за бежанците. Основният проблем в лагера в Ковачевци бил, че хората се хранели предимно със суха храна, и то осигурена от дарители чрез Българския червен кръст в Перник. Чужденците обаче се чувствали зле и се оплаквали от стомашно-чревни неразположения.


Над 350 са настанените там хора преди три месеца и половина, от тях повече от половината са деца. До момента нито един от чужденците в екологичния детски комплекс не е получил статут на бежанец.


Днес изненадващо областният управител обяви пред Радио и Телевизия Кракра, че започва процедура по извеждане на бежанците от лагера в Ковачевци. областен Държавата е поела ангажимент да стимулира община Ковачевци заради домакинството и на бежанския лагер, как точно, все още не е известно.


Кметът на Ковачевци Васил Станимиров обаче не вярва на това. Той обясни своята гледна точка за извеждането на чужденците – никой не е обещавал на бежанците да живеят постоянно в комплекса, общината не е поела ангажимент да ги интегрира, а и те самите не желаят това. Той е поставил условие пред Агенцията за бежанците да се направи пълен ремонт на центъра, за да може той да бъде използван отново като национален детски екологичен комплекс.

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble