06:18 | 29 Яну 2020г.

Изследват дишането ни безплатно

Добавено: Сряда, 20 Ноември 2013г | гледана: 669 пъти.

По повод Световния ден на хроничната обструктивна белододробна болест (ХОББ) или болестта на пушача, днес от 9.00 до 18.00 ч. специалисти от цялата страна ще изследват дишането на всеки желаещ, предаде Дарик.


ХОББ е заболяване на белите дробове, което се характеризира с ограничение на въздушния поток в дихателните пътища - частично или напълно необратимо. „Това изследване може да спаси живота ви, не подценявайте ХОББ!”, призовават от Българското дружество по белодробни болести.


Статистиката сочи, че 1 на всеки 10 възрастни над 40-годишна възраст вероятно е болен, без да знае. В световен мащаб тихият убиец покосява на година 3 млн. души, като само в Европа, броят им достига 300 000. Специалистите прогнозират, че до 2020 г. болестта ще бъде третата по ред причина за смъртност в света. Днес тя убива повече хора от рака на белия дроб и рака на гърдата взети заедно.


Болестта заема приоритетно място сред болестите и в България. Изследване на Българското дружество по белодробни болести показва, че измежду 3000 рискови пациента от цялата страна, повече от половината имат ХОББ, без да подозират това.


Сред най-честите причини за заболеваемост у нас се нареждат масовото тютюнопушене (активно и пасивно), замърсяването на въздуха (следствие на автомобилния трафик и лошата хигиена на улиците), честите и неправилно лекувани белодробни инфекции, непълноценното хранене и др.


Данните от изследванията сочат, че близо 2/3 от заболелите от ХОББ са в ранен стадий. В тези случаи активната лекарската намеса води до положителни резултати. Именно затова, от изключителна важност са профилактичните прегледи, категорични са от лекарското дружество. 

Коментари
Автор: Robinson
You've really impesserd me with that answer! http://ayggnk.com [url=http://kcqsgzr.com]kcqsgzr[/url] [link=http://rrwwecztd.com]rrwwecztd[/link]
Добавено: 01.06.2016
Автор: Janaya
Yo, good lokion out! Gonna make it work now.
Добавено: 31.05.2016
Автор: Maverick
You've imrpessed us all with that posting! http://gzwzxnu.com [url=http://chwmbgs.com]chwmbgs[/url] [link=http://pesguupxvq.com]pesguupxvq[/link]
Добавено: 30.05.2016
Автор: Puss
Right onih-ts helped me sort things right out.
Добавено: 29.05.2016
Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble