19:27 | 21 Май 2018г.

Условна присъда за бившия шеф на Инспекцията по труда в Перник

Добавено: Понеделник, 07 Октомври 2013г | гледана: 1 пъти.

Условна присъда от три години с четиригодишен изпитателен срок наложи Пернишкият окръжен съд на бившия шеф на Инспекцията по труда Пламен Коритаров, пише Мироглед. Наказанието е за поискан и получен подкуп в размер на 1200 лв. лева от управителя на ресторанта в комплекс „Конска“ до брезнишкото едноименно село. Делото се гледа днес в условията на съкратено съдебно следствие, а обвиняемия се призна за виновен.  Коритаров ще плати и глоба  от  1 000 лева,  освен това той няма право да заема ръководна длъжност за срок от 3 години.


През август  2012 г. шефът на инспекцията в качеството си на началник е извършил заедно с колега проверка на заведението, стопанисвано от фирма „Анна ВС“ ЕООД, при която са констатирани  нарушения. Дни по-късно през август Коритаров отново извършва проверка на обекта, този път с други служители на инспекцията и още следобеда се обадил по телефона на управителя Ирина Стойнева Стоева като поискал 2 500 лева, за да не съставя нов протокол. Ирина се съгласила, но същевременно съобщила и в полицията. Тя събрала 1 200 лева и ги предала на Кориторов, за да получи протокол, в който  констатациите да са, че не са констатирани нарушения.


След случая с подкупа Коритаров бе освободен от работа, а малко по-късно и целия клон- закрит.


За престъплението, извършено от длъжностно лице, заемащо ръководна длъжност законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години. Прокурорът по делото поиска наказание около средния размер, глоба и лишаване от право да заема ръководна длъжност.Като смекчаващи вината обстоятелства той посочи чистото съдебно минало на подсъдимия и като утежняващи- , че е извършил престъплението в качеството му на длъжностно лице и в условията на продължаващо престъпление.


Защитата на Коритаров изрази несъгласие с исканото от прокурора наказание като подчерта, че той се е признал за виновен още по време на досъдебното производство, че престъплението му представлява ниска степен на обществена опасност. Той подчерта в пледоарията си, че Коритаров е безработен, а съпругата му получава само  възнаграждение за отглеждане на 9-месечното им дете. Защитата поиска от съда 1 година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок, лишаване от право да заема ръководна длъжност за срок от 1 година и глоба 100 лева.


В последната си дума подсъдимият  изрази съжаление за стореното и заяви, че това няма да се повтори. Решението на Пернишкия окръжен съд подлежи на обжалване пред по-горна инстанция. 

Коментари
Автор: Dorothygrasp
wh0cd943243 Viagra Pharmacy
Добавено: 15.04.2017
Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble