01:59 | 12 Юли 2020г.

ДКЕВР реши: Цената на парното в Перник пада с 24 ст.

Добавено: Петък, 29 Март 2013г | гледана: 383 пъти.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране окончателно реши цената на парното в Перник да падне само с 24 стотинки на мегаватчас, пише Вяра. Най-много поевтинява топлото в Плевен – с 6,5%, във Велико Търново цената пада с между 4 и 5 на сто, а в София – с 3,8%. Поевтиняването се дължи на падане цената на газа за индустрията и топлофикациите от април с близо 4 процента. 


Причината в Перник да няма чувствително поевтиняване е заради ползването на въглища, а не природен газ. В момента цената на парното е 93,77 лв. с ДДС. От 1 април тя вече ще е 93,52 лв. с ДДС.


„Платих за февруари при два включени радиатора и среднодневна температура за месеца от 1,9 градуса 183 лева. Поевтиняването е от 1 арпил, когато изтича отоплителният сезон и няма как да бъде усетено от абонатите. То и въобще няма да се почувства. При еднократно отчитане на топломерите няма как да се отчете поевтиняване, защото сметките се изравняват чак през лятото“, твърди абонат на пернишката „Топлофикация“. 


Изчиславането на сметките е твърде сложно за абонатите. Те зависят не само от цената на мегаватчас, но и от това колко семейства в една абонатна станция са с включени радиатори. Колкото те са по-малко, толкова по-високи са сметките на тези, които ползват топлото. През лятото пък се вдига и цената на кубик топла вода. Така че за перничани поевтиняване на парното на практика няма. От дружеството съобщиха, че сероочистващата инсталация вече е готова. Пробите на съоръжението ще са през май.


Целта е да се намали отделянето на сяра в атмосферата. Високите стойности на серен диоксид във въздуха засягат преди всичко дихателната система.


Топлоцентралата в Перник използва нискосернисти въглища, но въпреки това често концентрацията превишава нормите на допустими емисии. Сероочистващата инсталация е от мокър тип с реагент – варовик. Стойността на подобно съоръжение е около 100 млн. лв. В Перник обаче са инвестирани далеч по-малко, защото дружеството разполагало вече с част от инсталацията.


Бизнесменът Христо Ковачки, който е собственик на „Топлофикация”, заедно с екипа си разработил иновативна технология в сероочистките. Тя била по-ефективна, но струвала 4-5 пъти по-малко. 

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble