00:33 | 11 Юли 2020г.

Вандали разбиха с камък невероятно красиви кристали в пернишката пещера "Духлата"

Добавено: Петък, 29 Март 2013г | гледана: 410 пъти.

Вандали са разбили един от входовете на най-дългата у нас пещера - „Духлата”. Те са унищожили образувания, които природата е създавала стотици години, съобщава bTV.


 „Духлата” се намира до село Боснек. Сложният лабиринт от галерии, който е дълъг близо 20 км, стана печално известен преди 3 години, когато 7 души бяха блокирани вътре в продължение на 2 дни. Оттогава главният вход към пещерата е заключен с катинар. Вандали обаче решили да пробият запушения изкуствен вход.


Кметът на селото сигнализира на полицията, екоинспекцията в Перник и Комисията по опазване на пещерите към Българската федерация по спелеология. Нейни представители влизат на проверка.


„Това са кристали, невероятно красиви и запазени и в долната част, то си личи, някой дори с камък ги е удрял. Абсолютно е безсмислено, защото те са красиви в естествения си вид вътре под земята, когато има и влага, изнесени веднъж навънка те изсъхват и започват да се рушат. 1 мм от тези образувания при силно капане на водата може да се образува за година, а кристалите се образуват за стотици, а някои и за хиляди години”, обяснява Коста Стоичков, член на Комисията по опазване на пещерите към БФСп.


Изкуственият вход към „Духлата” е правен през 80-те с идеята пещерата да се разработи за посещения. Проектът е спрян, защото би разрушил природната забележителност. Периодично обаче някой пробива входа. 

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble