13:29 | 17 Авг 2019г.

Презентираха система за ранно предупреждение за трусове

Добавено: Сряда, 27 Март 2013г | гледана: 341 пъти.

Вчера пред Кризисния щаб в Община Перник е презентиран проект на Минно-геоложкия университет с ръководител проф. Ботьо Рангелов. Научният екип е направил пълна картина на геоложките и сеизмични процеси, протекли след земетресението в Перник на 22 май миналата година. За Телевизия Кракра кметът Росица Янакиева съобщи, че системата ще има две информационни точки – на монитори в Минно-геоложкия университет и в община Перник, където ще се получават първите сигнали за евентуални трусове. Това е база, която можем да надграждаме и доразвиваме впоследствие, уточни кметът.


Целта на проекта е гражданите на региона да бъдат информирани навреме и с точност за земетресения и техния магнитуд, за да не се повтори ситуацията от миналата година, да се избегне разпространението на слухове, паника и публични изяви на псевдоясновидци. На пресконференцията днес градоначалникът съобщи, че с решение и определение на Върховния административен съд предстои старт на проектите за изграждане на депото за битови отпадъци и превръщането на Крепостта Кракра в туристическа атракция. Досега течеше обжалване от фирми, участвали в процедурата по възлагане на обществена поръчка.


Ще бъде възстановена стената на крепостта откъм реката, ще бъде възстановена ъгловата кула, ще се ремонтират подходите към историческата забележителност, ще бъде открит посетител-ски център за туристите. 4 милиона и 200 000 лв ще бъдат вложени в тези и други дейности, с изключение на предвидените звукови и светлинни ефекти, за които управляващият орган е преценил, че не може да отпусне финансиране.

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble