15:02 | 17 Авг 2019г.

Археолози показаха находките от отминалото лято

Добавено: Понеделник, 18 Март 2013г | гледана: 435 пъти.

Резултатите от летните археологически експедиции на територията на пернишка област бяха представени на методически ден в Регионалния исторически музей, пише Мироглед. Археоложката Василка Паунова организира разкопки на антична могила в района на село Туруковци, Трънско. Тази могила е най-голямата в района, с височина 11 метра и диаметър 45 метра. Разкопани са над 50 гроба в могилата, от 4-5 век. Намерени са стъклени гривни, фибули (безопасни игли), обици и други предмети – погребален инвентар. Археоложката предполага, че откритите погребения принадлежат на един род, генетично свързан с един праотец, погребан там преди векове.


Филип Михайлов, археолог в музея е инспектирал изкопните работи в местността „Балчар“ край село Кошарево по трасето на външно електрозахранване. Находките от разкопките говорят за следи от древен металодобив в района по времето на римските императори Анастаний и Юстин. Тези места са били гъсто населени от древни рудари още през 4-6 век.


От ранна пролет до есента продължиха разкопките по трасето на новостроящата магистрала „Струма” в района на село Дрен, Радомирско.


Те бяха извършени под егидата на Агенция пътна инфраструктура и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Разкопките по Магистрала “Струма” бяха проведени от археолозите Филип Михайлов, Анета Бакъмска и Орлин Рачев.


Археологическите проучвания в района са били направени още през 2011 г. Тогава обаче по нищо не личало, че там може да се намери такъв мащабен и уникален култов обект отпреди 3 хиляди години, какъвто се откри пред изумения поглед на археолози след половин година с началото на строителните работи по автомагистралата. Първоначално трасето трябвало да минава на 100 метра встрани, където единствен засегнат археологически обект е било раннохалколитно селище. Впоследствие в резултат на широкомащабни работи са били открити над 400 надгробни структури върху 7 декара проучена площ –некропол от ранно и късно желязна епоха (10-5 век преди Христа). Древните погребални съоръжения са били пощадени от времето и човешка намеса, защото са били покрити с каменни кожуси, непробиваеми дори за тракторните плугове, с които са разоравали този терен местните земеделци през 50-70 години от миналия век. Погребенията съдържат кремирани кости, изсипвани между камъни или слагани в погребални урни, покривани с глинени съдове. Кремацията е ставала на друго място, вън от некропола. Сред находките интерес представляват бойни копия, ножове, фибули, златни пластини – цели и фрагментирани.


Методическият ден в музея събра историци археолози и музейни работници както от Регионалния музей, така и от общинските музеи в областта, изследвали историческото минало на пернишкия край от дълбока древност до съвремието ни. 

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble