15:01 | 17 Авг 2019г.

Изчезват пчелите в пернишко, загинаха 50 пчелни семейства от село Селищен дол

Добавено: Събота, 16 Март 2013г | гледана: 484 пъти.

1950 са пчелните семейства на територията на община Перник в момента, а преди 3 години броят им е бил 3700. За това тревожно явление алармира председателят на общинския пчеларски съвет Сия Манолова. 374 са били регистрираните пчелари, а се са 263, 37 от тях са жени. Над 1700 пчелни семейства за последните 3 години са загинали.


Една от основните причинин за това е варлатозата, която се оказва бич за региона. "В света, а в това число и Европа, разбира се ние не сме изключение от света говориме за най - страшния проблем на века в момента. Това е синдрома на празния кошер. Какво представлява той? Просто пчелното семейство по нейзяснени до днес за науката причини напуска самия кошер, отлита и така не се завръща. Независимо, че в кошера има всички условия да се развива и живее нормално - има храна, има прашец, има всичко.


Три - четири са догадките, но нито едно от тях не е потвърдено от науката. Говорим за антените на мобилните оператори, говорим и за варлатозата тоест кърлежите по пчелите. Така, че на този етап науката няма адекватно обяснение коя е причината." каза за телевизия "Кракра" Сия Манолова. Нозематозата е друго инфекциозно заболяване, което е причина за загиването на пчелните семейства като най - пресният пример е от преди няколко дни, когато на пчелар от село Селищен дол са загинали цели 50 пчелни семейства.


В четвъртък на членовете на пчеларския съюз са раздадени лекарствени средства за профилактика и лечение на варлатоза, нозематоза, варовито пило. Те са получили и биостимулатори, които подпомагат яйценосната дейност на пчелата - майка. 

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble