17:57 | 12 Юли 2020г.

Японското посолство ще прави клуб по икебана в 12-то училище

Добавено: Петък, 15 Март 2013г | гледана: 608 пъти.

Айа Итаке, аташе по културните въпроси на японското посолство у нас беше днес на посещение в пернишкото основно училище „Васил Левски“. Между мисията и просветното заведение съществува ползотворно сътрудничество от няколко години.


Айа Итаке изрази задоволството си от този факт и каза ,че се надява двете страни да продължат да опознават своите култури. Директорът на училището Велин Троянов припомни как в училището беше изпълнен проект за енергийна ефективност финансиран от японското правителство, с който на практика се положи началото на добрите двустранни отношения. На учениците от ОУ „ Васил Левски“ беше прожектиран и документален филм за японските училища , а след това майсторки по икебана разказаха за древното изкуство икебана и им показаха основните елементи при композирането на цветя.


Три са стълбовете в икебаната- шин- небе, сое-човек и хикае- земя, съобщи телевизия "Кракра". Тези елементи трябва да са разположени така, че да правят равнобедрен триъгълник. Останалите допълнителни елементи се наричат дюши, те само подчертават основните. След първия урок по икебана децата се опитаха сами да направят композиция, а директорът Троянов изрази желание от следваща учебна година и при тях да има клуб по икебана. 

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble