19:59 | 12 Юли 2020г.

С 30 гласа „за” съветниците отрязаха най-големите квартали от социалната зона на Перник

Добавено: Петък, 15 Март 2013г | гледана: 517 пъти.

На извънредна сесия Общинският съвет в Перник прие стария модел на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, пише Вяра. Това бе най-кратката сесия в историята на ОбС от този мандат. Причина за свикването на старейшините се оказа социалната зона, която според междуведомствената работна група към управителния орган на ОП „Регионално развитие” е недопустима, тъй като част от влизащия в нея лесопарк „Урса” е извън строителните граници на Перник. Така на практика тя представлява две отделни зони, а последващото й урабнизиране е неприемливо. Това наложи местният законодателен орган да вземе ново решение за интегрирания план. С 30 гласа „за”, 3-ма против и 2-ма въздържали се и без никакви дебати бе прието предишното предложение, което групата на ГЕРБ отхвърли категорично през месец януари.


Противници на идеята бяха председателят на ОбС Владислав Караилиев, председателят на групата на ГЕРБ Милена Миланова и Ивайло Богданов. Десислав Аспарухов от СДС и Петьо Фетфов и ДП гласуваха „въздържал се”. Част от съветниците пък отсъстваха. Социалната зона върна предишната си територия, която обхваща 433,63 хектара, или 14,95% от площта на града и включва население от около 24 000 души, или 29% от общото население. От нея отпаднаха големите квартали “Изток” и “Мошино”, за които преди ГЕРБ категорично настояха да бъдат включени с мотива, че е изключително важно да се насочат най-много средства и проекти там, където ще има най-сериозно отражение върху най-много жители.


При останалите две зони – с потенциал за икономическо развитие и с публични функции с висок обществен интерес, в които ГЕРБ също наложи свои корекции, проблеми няма.


Това решение е важно за Перник заради възможностите за следващия програмен период, каза кметът Росица Янакиева. Ако ОбС не бе гласувал положително проекта, целият интегриран план щеше да бъде компрометиран, обясни тя. Преди два месеца ОбС сбърка, че отказа да приеме зоната, която предложи общинската администрация, тъй като тя отговаря най-точно и най-пълно на изискващите се критерии, смята Янакиева. Социалната зона включва стари квартали, чиято инфраструктура не е пипана повече от 30-40 г. Това са северните квартали, започвайки от „Марина бара”, минавайки през „Драгановец”, „Клепало”, „Проучване”, „Байкушева махала”, кв. „Рудничар”, който е със смесено население, и стигайки до „Тева”. 

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble