14:52 | 26 Май 2020г.

РИОСВ разреши добива на злато в Брезник

Добавено: Сряда, 06 Март 2013г | гледана: 961 пъти.

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник разреши добив на злато в местността „Милин камък” в Брезник, пише Мироглед. Според институцията това няма да навреди на околната среда.


Инвестиционното намерение е на фирма „Трейс рисорсиз”, която е дъщерна на „Асарел Медет”. Според дружеството 13,5 тона злато и 40 тона сребро лежат в недрата на местността „Милин камък” в Брезник. Точните количества на запасите ще бъдат потвърдени след извършване на предвидените експлоатационни геолого-проучвателни работи. Очаква се те да осигурят експлоатационен период от 11 до 23 години. Предвидено е добитата руда да бъде обогатявана, а ценните метали от нея да бъдат извличани чрез гравитационен и флотационен метод. За целта ще бъде изграден минно обогатителен комплекс, който включва подземен и надземен рудници. Ще бъде направено депо за хумусни материали и ще бъде изградена инсталация за преработка на рудата.


След приключване на експлоатацията на терена, засегнатите площи ще бъдат рекултивирани. Това трябва да стане за период от 2 години.


Намерението на „Трейс Рисорсиз” обаче разбуни истинска война в Брезник. Част от местните се вдигнаха на протест, защото според тях добива на злато ще нанесе непоправими вреди на природата им. Те изразиха недоволството си пред РИОСВ като паркираха пред инспекцията катафалка, имаше и жена с коса и ковчег.


Други пък направиха контрапротест, защото фирмата ще разкрие близо 400 работни места в региона. Според тях това ще оживи Брезник, който в момента страда от висока безработица. 

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble