14:40 | 17 Авг 2019г.

Миньори, железничари и енергетици се събират на протестен митинг в столицата

Добавено: Вторник, 05 Март 2013г | гледана: 337 пъти.

Около 100 миньори, железничари и енергетици са се събрали на площад „Княз Александър I” на протестен митинг за запазване на работните си места, предаде Агенция „Фокус”. Митингът е организиран от Федерацията на независимите синдикати на миньорите-КНСБ и Синдикалната миньорска федерация на КТ „Подкрепа”. За да подкрепят миньорите и да изразят недоволството си в столицата са дошли представители на синдикалните организации на енергетици и железничари.


Притесненията на протестиращите, които са и причина за техните действия, са свързани с вариантите за изключване на топлоцентралите „Бобов дол” и „Брикел”, което ще доведе до закриване на хиляди работни места. Миньорите се притесняват още, че намалението със средно със 7 % на цената на електрическата енергия, което влиза в сила от днес, ще промени и квотите в така наречения енергиен микс, което също ще доведе до затваряне на топлоцентрали.


На протеста се развяват знамена на синдикалните организации. Преди минути те съобщиха, че пристигането автобусите с подкрепящи ги миньори от Бобов дол и Брикел е затруднено, тъй като са спрени на входа на София. Това според събралите се протестиращи е умишлено.


Пристигнаха автобуси с миньори от Перник, дошли също за да изразят недоволството си. Организаторите заявиха, че ще изчакат своите колеги и едва тогава ще се отправят към сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). На площада продължават да пристигат още групи с миньори, железничари и енергетици. Полицейското присъствие е засилено.

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble