02:15 | 11 Юли 2020г.

Незаконна сеч в Хумни дол заради кражба на въглища

Добавено: Четвъртък, 28 Февруари 2013г | гледана: 588 пъти.

Неизвестни изсекоха част от гората край пернишкия квартал Хмуни дол, пише Мироглед. Дърветата били отрязани на метър височина, алармираха местните.


„Вероятно не са изсечени за огрев, а за де се укрепват шахтите, от които ромите копаят незаконно кюмюр”, твърдят хората.


Инцидентът бе потвърден от кмета на Перник Росица Янакиева. В общината са били получени не един и два сигнала за поголовната сеч, алармирана е полицията, областната администрация, правени са срещи на няколко институции, на които е трябвало да се реши проблемът с непрекъснато роящите се „забои”. Докато се затрупа един обаче, на негово място се появяват много бързо поне два други. Битката срещу незаконният добив на кюмюр е неуспешна поне за сега. Заради него е унищожена и част от гората и над квартал Рудничар, както и край Тева.


Управителят на „Общински гори – Перник” ЕООД Любомир Минев заяви на извънредната сесия вчера, че и при него има сигнали за извършването на сечта. Проверката, която той е направил, е показала, че въпросният зелен пояс е държавна собственост и отговорността за опазването й е на радомирското горско стопанство, което обслужва и община Перник. 

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble