15:04 | 31 Май 2020г.

В Перник не приеха отчета на миналогодишния бюджет, заради дълговете на общината

Добавено: Четвъртък, 28 Февруари 2013г | гледана: 582 пъти.

Общинският съвет в Перник  отказа да одобри отчета за касовото изпълнение на бюджета на община Перник за 2012 г.., независимо, че това е формален акт, тъй като одобрен или не отчетът е съставен от числа, по които няма спор, пише Градски вестник. Спорът обаче беше по размера на дълговете  на община Перник към този момент. Темата вълнува и граждани.


По официална информация от Министерството на финансите към февруари 2013г. просрочените задължения на община Перник са 13,7 милиона лева. По информация от общинския съветник Петьо Фетфов (Демократи за Перник)  сумата възлизала на 14,5 млн. лв, като той цитира кмета на общината Росица Янакиева, която споделила това пред една от постоянните комисии на ОбС.


Съветниците дебатираха и сравнително слабата реализация на собствените приходи, които са едва 54,85%  от заложените по план. Значително по-добро е изпълнението на приходите от данъци, което е достигнало  87,96 процента. Неданъчните приходи са 44,8% о от годишния план, сочат данните от отчета. Общата сума на собствените приходи за миналата година е 19 684 169 лв. при заложени в бюджета над 30 милиона.


Разходната част на миналогодишния бюджет е изпълнена на 72,45 % .


Земетресението от миналата година е сериозен фактор за неизпълнението на общинския бюджет, подчерта пред съветниците кметът Янакиева и припомни, че общината е с просрочени  задължения  още от 1999 г. насам.  Фактор за дълговете на общините е  лошата икономическа среда, заяви кметът и обясни, че  в добро финансово здраве са само общините, в които активно се развива туризъм. Според нея политиката на финансова децентрализация у нас е спряла преди шест години. Оттогава непрекъснато се вменяват нови дейности на общините, без да се обезпечават с Финанси, подчерта тя и даде като пример  образованието, където единните държавни стандарти за издръжка са недостатъчни, социалната сфера и промени в ЗУТ, вменили на общините неприсъщи задължения по премахването на незаконни строежи, без да има пари за това.


Съфинансирането по европейски проекти също утежнява финансовото състояние на общините, посочи Янакиева и припомни на съветниците, че за проекта по водния цикъл ще са необходими 3.2 милиона лева собствено съфинансиране.  Янакиева посочи, че Перник има много малко задължения към банки, за разлика от други общини, което прави задълженията несъизмерими, тъй като има общини с по над 20 милиона заеми от банки.

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble