00:37 | 07 Юли 2020г.

Бутат три блока след труса в Перник

Добавено: Събота, 11 Август 2012г | гледана: 765 пъти.

Три жилищни блока в Перник ще бъдат разрушени заради нанесени непоправими щети от земетресението на 22 май и последвалите го над 1000 труса, съобщи вчера пред "Труд" кметицата на града Росица Янакиева (БСП). Около 100 души от двуетажните сгради, които са строени преди около век от мината, ще останат без покрив през зимата.


"Живеем като в сървайвър. Страх ни е при всяко потропване. Всеки момент блокът може да се срути над главите ни, но ние няма къде да живеем, а държавата не се интересува от нас", каза домоуправителката на най-пострадалия блок №79 на ул. "Софийско шосе" Милена Боянова. Там живеят 13 семейства. Сградата е в ужасно състояние: фасадата е напукана, по стълбището непрекъснато пада мазилка, а през огромните дупки на тавана може да се гледа небето.


Един от жителите - 51-годишният Любен Георгиев, е с инсулт и вечер близките му го слагат да спи в килера като най-сигурно място. "Дъщеря ми е бременна и при всеки трус припада", твърди Мелена Боянова. Момичето изпадало в ужас, тъй като блокът постоянно се люлеел. 


Според становището на специалистито от 5 юни т.г. сградата е "негодна за обитаване и опасна". Хората изпратили жалба до вицепремиера Цветан Цветанов като шеф на междуведомствената комисия с искане за помощ за спешен ремонт, защото те са социално слаби, пенсионери или болни и нямат пари. Отговорил им секретарят на комисията Людмил Върбанов със съвет да прегледат различни нормативни актове, тъй като институцията няма правомощия да разпореди започването на незабавен ремонт.


За останалите два блока, предвидени за разрушаване, комисията не можела да даде пари, защото били собственост на "Мини Перник", които са в ликвидация.  Хората са изплашени до смърт, не искат фургоните и палатките на общината. Според кметицата междуведомствената комисия трябва да подпомогне бедстващите, но не го прави.


 


164 сгради в Пернишко предстои да бъдат разрушени частично или напълно. Около 500 души живеят на палатки и във фургони в момента. 

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble