12:36 | 26 Май 2019г.

"Хард" Перник със свой Джулай Морнинг за четвърти път

Добавено: Събота, 30 Юни 2012г | гледана: 1032 пъти.

България е единствената страна в света, чиито хипита празнуват изгрева на първото юлско слънце, вдъхновени от песента на Uriah Heep „July Morning”, съобщава БТВ. И, както си му е редът, изгревът се посреща на фона на морския хоризонт, за да бъде още по-красив и романтичен.


Някъде на около 440 км югозападно от българската рок столица Каварна се намира един град, в който фразата „хевиметъл” има по-голямо приложение с българския си превод, а думата „хард” важи с пълна сила.


За четвърта поредна година Перник предлага алтернатива на Черноморието за всички рокаджии, които желаят да се потопят в атмосферата на Джулай Морнинг, но не могат да стигнат до морето или искат различно изживяване.


Шест пернишки банди ще забият на историческата крепост „Кракра”, намираща се в западната част на града. Концертът ще започне в 20:00 и ще продължи до изгрев слънце. За целта ще има специална сцена и щандове за храни и напитки. Входът е свободен.


„Тролите” ще открият мероприятието. Те, „Band Strix” и „Deep State” ще свирят рок. „Seize the Day” е представителят на бързия жанр трашметъл. Те и „Cold in December” свирят също така метълкор. „Diabless”, които доскоро носеха гръмкото име „Frozen Shit”, ще изпълняват детметъл парчета. Повечето изпълнители вече са свирили на предните издания на пернишкия Джулай. Бандите ще забият с кавъри и авторски песни. Някои от тях вече са записали албуми, а за други това предстои.


Концертът е организиран от самите групи, Общински младежки дом – гр. Перник и Община Перник. Той ще се проведе под патронажа на пернишкия кмет Росица Янакиева. „Имаше много банди в Перник преди 4 години и идеята бе да направим с общината нещо, свързано с рок музиката като цяло в Перник. Така и дойде идеята за Джулай Морнинг. Пък и какво по-добро място за това събитие от крепостта "Кракра"?” Това са думите на китаристa и вокал на „Seize the Day” Юлиан Борисов, отговарящ за организацията между групите. В последно време крепостта се наложи като традиционно място за рок концерти и хауспартита в града.


Юпата, както го наричат колеги и приятели, вече е забивал на пернишкия Джулай през 2010 г., но с предишната си група „Architecture of Aggression”. Със „Seize the Day” той е записал три албума. В групите има хора на различна възраст. Някои от тях са студенти, а други „са големи хора на по 30-40 години и работят”, споделя Юпата. Почти всички са перничани.


Конкурент ли е Перник на Камен бряг?


Джулай Морнинг на морето се провежда от 1986 г., докато първото издание в Перник е през 2009 г. Освен традициите обаче има и други разлики между морската и миньорската версия на празника.


За разлика от Камен бряг, на миньорския град все още липсва изпълнението на песента „July Morning” в оригинал от вокала на Uriah Heep Джон Лоутън. „Изживяването е неповторимо, още повече, когато Джон Лоутън пее пред теб тази култова песен”, споделя софиянката Десислава Христоскова, сестра на фронтмена на „Diabless” Иво. Тя ще бъде с приятели на палатка. „Diabless” ще свирят на пернишкия Джулай за трети пореден път.


Според Христоскова е недопустимо да се организира рок фест с много бира, без да се подсигурят тоалетни. Тя споделя как на посетителите миналите две години се налагало да ходят по поляните и храсталаците. Христоскова желае пернишките Джулаи да продължават до сутринта, за да могат всички да посрещнат изгрева заедно. „Оставаме на сутринта няколко човека и като се обърнеш да видиш празното място, някак ти става болно”, добавя тя. Освен това друго важно нещо е да се поканят повече групи. Иначе разликата е „само в идеята, на Камен бряг си на върха, виждаш изгрева в морето”.


„Според мен трябва да бъде по-голяма организацията. Да има големи спонсори, добри реклами. В Перник винаги е имало качествена рок и метъл музика и един от празниците, на които може да се чуе нещо от тези банди, е точно Джулай Морнинг”, заявява Юпата.


Перник: втора рок столица на България?


Че в Перник има засилено рок присъствие, става ясно от многото банди, в които има и млади, и стари. Освен това те често получават поле за изява на мероприятия като Джулай Морнинг, летни рок фестове или концерти в петте тематични рок клубове в града, които при повечето забивания на групите се оказват претъпкани. Един от тях дори пази цялата история на пернишката рок музика в снимки по стените си.


Оказва се обаче, че 80-хилядният град има традиции в тази музика. Точно в него е проведен първият български рок фестивал „Китариада“ през 1968 г., като така изпреварва с една година дори легендарния фестивал „Уудсток“. Миналата година общината внесе проект на стойност половин милион лева за възстановяването на „Китариада“ като ежегоден фест. Начинанието е финансирано от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на България.


Също така един от първите български музиканти, показани по MTV, е пернишкият китарист Стоян, участвал с Милена Славова и група „Ера“ на фестивал във Франция, припомня Росен Младенов в интервю за БТВ от Джулая преди две години. „Винаги е имало много групи, винаги много се свири, оттук са излезли страшно добри музиканти“, допълва Младенов.


Всички се надяват този път изгревът да не бъде скрит от облачното време, както стана през 2009 и 2010 г. Освен това за първи път при отбелязването си в Перник Джулаят „уцелва“ почивните дни. „Ако беше събота, щяхте да видите за какво става въпрос“, каза Росен Младенов преди две години. Е, дано сега да видим. 

Коментари
Автор: PhyllisRix
wh0cd625968 buy azithromycin METHOTREXATE PRICE where to buy arimidex cost of atenolol buy abilify
Добавено: 30.01.2017
Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble