23:54 | 07 Авг 2020г.

Металургията пак призьор в национално състезание

Добавено: Петък, 11 Ноември 2011г | гледана: 643 пъти.

Технологичната професионална гимназия „Мария Кюри“ в Перник отново е победител в Националното състезание по Природни науки и екология, чието 10-то издание се проведе от 4 до 6 ноември в град Смолян, пише Градски вестник. На първо място в надпреварата е класиран проектът „Една глътка възрух“ на абитуриентките от школото Ивелина Илиева и Ирена Димитрова и ръководителите им преподавателите инж. Цветелина Миланова и инж. Валя Цветкова, съобщи на пресконференция вчера директорът на професионалната гимназия Недялка Илиева.


Металургията е участник във всички национални състезания по екология и за пореден път е призьор, като проектът, посветен на резервата „Острица“ на Голо бърдо, е получил оценка отличен 5.50 от журито, председателствано от доц. Божидар Гаудов – ректор на Биологическия факултет в Софийския университет. Пернишкият проект „Една глътка въздух“ се е конкурирал с още 49 проекта с над 350 участници от цялата страна. Абитуриентките от Металургията са удостоени със сертификат за презентираната разработка, а с оценката от 5.50 са приети за студентки в специалностите „Природни науки“ и „Екология“ в избран от тях ВУЗ. Досега над 10 възпитаници на гимназията са продължили обучението си в университети, приети след успешното им представяне в националното състезание, отбеляза Илиева. Директорът изказа благодарност за подкрепата в подготовката на проектите на старши експерта от РИО – Перник Камелия Тракийска.


„Една глътка въздух“ представя едногодишната дейност на проектния екип, свързан с проучването и опазването на резервата „Острица“, както и резултатите от заложените в разработката инициативи. В тази връзка, гимназистите от ТПГ „Мария Кюри“ са направили екообучение сред децата на Перник, включващо и посещение на резервата. В рамките на проекта е изработена брошура, създадено е и електронно помагало за билките в две части, като символ на проектните материали е уникалното за територията на „Острица“ урумово лале. 

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble