09:57 | 22 Фев 2020г.

Гафове и добронамерени жестове белязаха сесията на новоизбрания градски парламент

Добавено: Четвъртък, 10 Ноември 2011г | гледана: 641 пъти.

Весело беше първото заседание на новоизбрания Общински съвет в Перник, пише Градски вестник. Усмивките предизвикаха процедурни гафове, но и добронамерени жестове  в залата. Еуфорията от изборите още владееше събраните на тържествената сесия новоизбрани и преизбрани съветници и кметове.  Суетня в залата и търсене на подходящо място предхождаше откриването й. Заседанието по закон се свиква от областния управител. И тъкмо пернишкия губернатор Иво Петров даде старт на сесията – с обигран глас и тържествен тон той я откри. После думата взе председателят на Общинската избирателна комисия Петър Трендафилов. Като си послужи с определението на Градски вестник за него самия на поста му – брилянтен – така той оцени 3-месечната работа на комисията и провеждането на двата тура на избора. Трендафилов обяви решенията  й, изброи партиите и коалициите, представени в ОбС  и броя на съветническите им места. Той се опита да си спести цялото название на партиите в коалицията около БСП, с риск да ги засегне, но после се поправи и доколкото му беше възможно, ги изчиташе всичките докрай. Дойде ред на клетвата на съветниците, която те произнесоха прави. Един по един след това си получаваха удостоверенията и подписваха клетвени листове. Наложи се обаче това да се повтори за нови трима съветника, защото между избраните имаше такива, които по закон не може да са градски старейшини поради конфликт на интереси. При споменаването на името на преизбрания кмет на Перник Росица Янакиева, залата избухна в аплодисменти и това навлажни очите й, а те бяха толкова бурни – като при извикване на бис.  За малко да пропуснат да закълнат кметовете, но с намесата на по-опитни люде, това не стана. Първа Янакиева попита: ”Ама няма ли да се кълнем”. След като й дадоха почетния знак, тя дръпна премерено слово, в което се опита да призове всички без партийни пристрастия да работят за обща кауза. След нея за приветствие думата взе областния Иво Петров. Той се опита малко да размаха пръст на Янакиева, като я предупреди да е кмет на всички перничани, но от залата го репликираха, че не е на партийно събрание.


Най-много процедурни гафове направи председателстващата първото заседание на ОбС – най-възрастната съветничка, избраната с листата на БСП Катя Христова. Тя имаше подробно написан сценарий, опитваше се да го следва, но пак тука-там сгреши. Е, коригираха я с търпение. Ред в залата внесе опитният в процедурните дела Милан Миланов от коалицията „Патриотично обединение”. Той именно предложи как да бъде избрана комисията по избор на председател – с по един  представител на всяка група. Групите си предложиха хората,  а директно и постовете в комисията. За председател беше избрана Милена Миланова от ГЕРБ. Наложи се Румен Ваташки сам да предложи себе си. От БСП, леко иронично репликираха правилата за избор на председател, но номерът им не мина. След тайно гласуване за двамата кандидати – Владислав Караилиев от ГЕРБ и Малин Стоилов от БСП, все пак очаквано надви кандидатът на ГЕРБ. Притеснен, той успя да благодари за доверието и побърза да закрие заседанието. Независимо от това д-р Алексиев от БСП съумя  да го поздрави преди ОбС да се разпусне. Караилиев не насрочи ново заседание, не предложи и избор на комисия за изработване на нов правилник на ОбС.


Любопитно е и разпределението на силите в новия градски парламент. Ясно е, че БСП са отляво. Като опитни съветници си заеха точните места и от „Демократи за Перник”, както и Ваташки от Атака. ЛИДЕР се настаниха отляво, но гласуваха с десните. „Патриотичното   обединение” се подреди в дясно, но по-назад от ГЕРБ. Само двамата съветници от „Обединена десница” не си намериха място през цялото време. Трудното започва оттук нататък. 

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble