23:43 | 14 Юли 2020г.

Хвърлят кубчета с миризма на мърша от небето над Перник

Добавено: Петък, 15 Април 2011г | гледана: 792 пъти.

От 26 до 30 април над Перник от самолет ще хвърлят кубчета с миризма на мърша. Поводът е, че Българската агенция по безопасност на храните стартира първият етап на пролетната ваксинацията срещу бяс при дивите хищници. Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. При изяждане на примамката, те се ваксинират против бяс. За контрол на извършената ваксинация във ваксиналната примамка е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на ваксинираното животно.


На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS система. Примамки няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите. Ветеринарите препоръчват хората да НЕ пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се консултират с лекар.


Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче животните да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници. За първи път ваксинацията на хищници от въздуха бе извършена на два етапа през пролетта и есента на 2009 г., когато над 2 млн. ваксинални примамки бяха изхвърлени от самолетите върху площ от над 55 хил. км2.


Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Българската агенция по безопасност на храните. Всяка година програмата се одобрява от Европейската комисия за съфинансиране, като по този начин подпомага нейната реализация.

Коментари
Автор: Костадинова
Мисля, че начинът не е най-подходящия и най-безопасния за всички останали.
Добавено: 16.04.2011
Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble