12:08 | 26 Май 2019г.

Палестинците хитът на карнавала

Добавено: Понеделник, 31 Януари 2011г | гледана: 1662 пъти.

Палестниците станаха хитът на тазгодишния карнавал, пише Градски вестник. Ансамбълът „Зовът на земята“ обра овациите на зрителите на 20-ия Международен сурвакарски фестивал, а президентът на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон, даде медал на групата от Палестина. Ансамбълът е създаден през 2003 година. Участниците в него са от бежански лагер край Дамаск, чиято мечта е да се завърнат по родните си места. Те са представяли Палестина и в други страни по света, но в Перник групата идва за първи път. На фестивала с тях бе и посланикът Ахмед Ал Мадбух, който също получи медал от карнавалната федерация. Палестина дойде в Перник и със свой щанд с национални сувенири и традиционните кърпи за глава- кефия и агал, които бяха сред най- продаваните стоки през карнавалните дни. В събота и неделя чужденците отново дефилираха на площада в Перник, а после играха и на втората сцена пред Двореца на културата. Освен палестинците, традициите на своите народи представиха „Прилепските жетвари“ и сънарониците им от Струмица и селата Сопот и Ресава в Македония, карнавалните групи „Курентование“ от град Птуй, Словения, от сръбския град Лесковац, от Черна гора и асамбъл „Райдуга“ от Украйна. Публиката аплодира още атрактивните испанци от град Алсасуа и двете групи от Италия. Чужденците не участват в класирането на журито, но се борят за наградата на публиката. Зрителите опрделят своя победител чрез гласуване с SMS-и.


Близо 500 звънци и чанове наредиха майстори в специална фестивална изложба в Мемориалния комплекс в центъра на Перник. Майсторите Крум Иванов от село Усойка, Димитър Кацаров от град Костенец и Кирил Тодоракиев от село Чепино показаха звънци и чанове от над 100 години. Звънчарството е започнало своето развитие още в дълбока древност. Ролята и значението на звънците и хлопатарите в българската маскарадна обредност е свързана с прогонването на злите духове. От най- древни времена се извършват най- различни обреди и ритуали за прогонване на злите духове, чиито цели са раждане на новото начало и изобилие, плодородие и берекет и всичко свързано с това, според представите на хората. Приложението на звънците в маскарадните костюми е от особено важно значение, разказа директорът на Културно- информационния център Кирил Манов. Участниците във фестивала се появяват с различни по тежест и брой звънци, като тежестта варира и стига до 50 килограма, допълни Манов. От своя страна, кметът Росица Янакиева сметна, че в деня на фестивала, ако всеки носи по 10 броя звънци, общият им брой е между 60 000 и 100 000, които огласят улиците на Перник.


Над 100 килограма кайма отиде за направата на кебапчетата с човешки ръст в Перник. Гигантските месни произведения бяха разграбени не само заради вкусотията, но и заради благотворителната им продажба за подпомагане лечението на болни деца от града. Опашка се изви пред огромната скара, където цвъртяха кепарчета, дълги повече от метър и половина и кюфтета колкото голяма тава. Мустакат глашатай, преметнал тъпан през рамо, събираше народа към димящата скара. Едно гигантско кебапче се делеше на десет обикновени. Купувачите пускаха в специални касички на БЧК стойността на храната. Цената беше два лева, но гражданите даваха и повече. Десетина чевръсти майсторки правеха огромнната скара и едва сколасваха на апетита на перничани.


Маскарадът тръгна и по магистралите. Маскиран като ром от „Чистотата“ перничанин шофираше автомобила си по вътрешно-градската магистрала, събирайки очите на шофьорите и на пътниците в автобусите. Вапцаният в черно сурвакар, изскочи от завоя за Тева, а пътуващите в един от автобусите на градския транспорт се скупчиха на задното стъкло, за да не пропуснат атрактивната гледка. Боядисаният с въглен „циганин“ седеше зад волана, издокаран в светлоотразителна жилетка и чакаше светофарът да светне в зелено. Преди да натисне газта, колоритният участинк в Суровата, помаха с ръка на зяпачите си и ги поздрави с „Мараба“. Духът на Сурова влезе и в работилниците. В чест на маскарада, гумаджия обслужваше клиентите си, надянал лик.

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble