23:22 | 04 Авг 2020г.

Духлата вече 24 часа затвор за седем пещерняци

Добавено: Неделя, 05 Декември 2010г | гледана: 590 пъти.

Около 60 души от Дружеството по спелеология са пред пещерата Духлата край пернишкото село Боснек, където вече 24 часа са блокирани 7 души, между които 3 деца. Водата в пещерата става за пиене, така че евентуално проблем те могат да имат само с храната, надяват се спасителите.


4-ма възрастни и 3 деца са в капана на пещерата от петък вечерта, след като подземните реки в нея силно повишиха нивото си. Все още няма връзка с пострадалите, но спасителната операция върви с бързи темпове, съобщи ръководителят на спасителната операция Атанас Русев. Той отказа да се ангажира със срокове кога ще достигнат до хората.


„За момента върви оптимистично операцията. Правим всичко възможно. Нивото на водата в пещерата постепенно го сваляме надолу с това, че разкопаваме външните изходи. Нямаме връзка с пострадалите, а и няма да имаме такава до момента, в който ги намерим. Те са на далечно разстояние от нас. Непрекъснато има екипи в пещерата и се измерва нивото на водата, но все още не мога да дам прогноза кога ще достигнем до бедстващите. Заради разбиването на скалите, което е предприето, водата от пещерата излиза 10 пъти по-бързо отколкото обикновено. В операцията участват над 60 човека, докараха много хубава техника. От 24 часа никой не е спал". Това поясни Русев за Дарик.


Той се надява блокираните 7 човека в пещерата да са на сигурно място, в една голяма зала в крайните части на пещерата, където е сухо, има въздух и е топло. Те самите са подготвени и можем само да се надяваме, че всичко е наред, каза Русев.


Три багера участват в спасителните работи.  "Мапа Дженгиз" предостави два багера. Още един е даден от пернишка фирма със съдействието на кмета Росица Янакиева. До снощи спасителите и спелеолозите, които дежурят пред пещерата, са имали мобилна връзка с бедстващите хора под земята. По неофициална информация обаче от тази сутрин никой не е чул пещерняците. Според спецовете в най-добрия случай групата ще може да бъде извадена днес привечер или утре сутринта. Вече се търси специализирана техника, защото наличните багери не могат да продължат дълбаенето в сърцевината на скалата.


Пещерата Духлата е дълга 18 км. Разположена е на седем етажа. В нея протичат осем подземни реки и е най-сложната лабиринтна пещера у нас. Възрастните, заседнали в пещерата, са членове на пернишкия и карловския клуб на пещерняци. Ръководител на карловската група е Петър Димитров - инструктор по спелеология. Той е баща на едно от децата – 12-годишния Емил. Другият от групата Илия Драганов е инструктор по алпинизъм. Двете деца Емил и Божидара са ученици от СОУ “Васил Левски” Карлово и са членове на клуб “Диамант”. Другото дете Марина е от Сопот и учи в СОУ “Иван Вазов”. Останалите двама са опитни пещерняци – единият е от пещерен клуб „Перник”, а другият е планински спасител и опитен пещерняк.

Коментари
Автор: Богдан Крумов
УСПЕХ НА СПАСИТЕЛИТЕ И НА ХОРАТА В ПЕЩЕРАТА.ДАНО ВСИЧКО СВЪРШИ ДОБРЕ.УСПЕХ.
Добавено: 05.12.2010
Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble