06:19 | 29 Яну 2020г.

Росица Янакиева: Дефицитът в бюджета на община Перник се очертава към 10 милиона лева

Добавено: Четвъртък, 02 Декември 2010г | гледана: 560 пъти.

Дефицитът в приходната част в бюджета на община Перник се очертава към 10 милиона лева. Това заяви за Радио „Фокус” кметът на общината Росица Янакиева. По думите и този дефицит ще рефлектира върху всички дейности.


„От началото на годината сме провели процедури, подписали сме договори , изпълнили сме проекти, които практически няма да бъдат изплатени. Освен това ежедневно проблемът с финансите на общината стои на дневен ред. Ние с огромни усилия успяваме да платим заплатите, да плащаме тока разсрочено. Ще ни бъде и ни е проблем изхранването на децата в детските градини покриването на задълженията към „Топлофикация” и ВиК. Направихме редукция на уличното осветление почасово, за да свалим и там разходите и въпреки всичко не успяваме”, посочи кметът на Перник и допълни, че най тревожното е това, че състоянието от тази година ще „циментира” практически негативната тенденция в бюджетите на общините и през следващата бюджетна година.


Многобройните разговори, които имахме с Министерството на финансите и с министър-председателя от НСОРБ за една минимална сума от около 50 милиона лева в рамките на консолидирания държавен бюджет не е удовлетворена и едва ли ще се случи при второто четене в парламента на държавния бюджет, каза Росица Янакиева. Всъщност ние поискахме за всички общини едни нищожни уевеличения от близо 23 милиона за капиталови разходи, близо 7,5 млн. лева за поддръжка на общинските пътища , 14 млн. поискахме по функцията общинска администрация, защото всички общини са в режим на неплатени отпуски или реално сме съкратили голям брой от служителите, което застрашава възможността да предоставяме регламентираните в закона услуги на гражданите. Поискахме едно увеличение от 6 млн. лева за зимното поддържане и снегопочистване.


Вместо да се случи това се случват други неща, които произтичат разбира се от промени в законодателството. Оказа се, че общините трябва да поддържат частта от републиканската пътна мрежа, която преминава през урбанизираните територии. За община Перник това са пътища повече от 23 километра. За поддържането им за тази година сме получили хиляда лева.


В средата на 2011 година общините ще се изправят пред невъзможността да функционират, прогнозира Росица Янакиева.

Коментари
Автор: Dorothygrasp
wh0cd229136 wellbutrin 150mg learn more here Tenormin AmEx nolvadex buy rimonabant clomid
Добавено: 10.02.2017
Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble