07:59 | 11 Юли 2020г.

Пернишки фирми чакат две години пари за свършена работа

Добавено: Четвъртък, 28 Октомври 2010г | гледана: 1128 пъти.

Представители на 11 пернишки фирми, работили като подизпълнители по зимното почистване на пътищата от републиканската пътна мрежа в областта, са изпратили протестно писмо до народните представители от Перник, областния управител, председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" и директора на пернишкото Областно пътно управление. Те се жалят от фирма "АДЕВА" ООД, която от две години не им издължава парите за свършената от тях работа с извинението, че АПИ също не се е разплатила с дружеството за свършеното по зимното поддържане на пътищата.

"За да можем да поддържаме пътищата в областта в продължение на две години и да не допуснем да бъде затворен нито един от тях, сме положили големи усилия. Похарчили сме огромни за нас парични суми, платили сме данъци и осигуровки. С неплащането от страна на "АДЕВА" ООД Перник фирмата цели да ни доведе до просешка тояга, да нямаме пари да изхранваме семействата си, да фалира бизнеса ни", се казва в писмото, с което подизпълнителите молят за съдействие да им бъдат изплатени дължимите суми.

Според управителя на "АДЕВА" Пламен Йотов обаче, борчовете са резултат от лошата система на разплащане. През зимния сезон на дружеството са превеждани по около 200 000 лева за почистване на пътищата, а само горивото, солта и другите използвани материали ни струват 300 000 лв, пояснява той. Според управителя фирмите-подизпълнители се занимават предимно със селскостопанско производство, притежават селскостопанска техника и разчитат на парите от зимното поддържане за дейността им през лятото. Общо "АДЕВА" дължала 125 000 лв. на подизпълнителите, а тя имала да получава за извършена и неразплатена дейност 5 милиона лева. Най-големия длъжник била община Перник.

"АДЕВА" ООД е фирмата- изпълнител, която извърши реконструкцията и модернизацията на пътя, свързващ пернишките села Дивотино, Люлин и Големо Бучино. Четири милиона лева е стойността на реализирания проект, но общинската управа още не е изчистила всички задължения по строителните дейности, тъй като към нея пък МРРБ не се е разплатило напълно.

Влизам в положението и на по-малките фирми, работещи с нас като подизпълнители и щом получим постъпления от дължими на нас суми, ще им преведем, казва шефът на "АДЕВА" Пламен Йотов.Източник: Съперник

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble