08:54 | 12 Юли 2020г.

Того ни праща голи сурвакари

Добавено: Понеделник, 30 Ноември 2009г | гледана: 653 пъти.
Племе от Того ще бори с африкански ритми лютата българска зима. Туземците се престрашиха за първи път да участват в международния сурвакарски фестивал на маскарадните игри в Перник.

Полуголите танцьори ще дефилират през февруари наред с опакованите в кожи родни сурвакари. Това съобщи шефът на културно-информационния център в миньорския град Кирил Манов. Заявката за участие от Африка е сред най-екзотичните в историята на фиестата. Засега обаче домакините проучват мераклиите от Того заради междуплеменната война в западноафриканската република.

Трябва да сме сигурни, че идват за фестивала, а не за да останат нелегално тук, обясниха организаторите. Преди няколко години Перник за пръв път посрещна група от черния континент. Тогава домакините се видяха в чудо и панически хукнаха да купуват топли грейки, за да спасят от студ пристигналите по тениски танцьори. През февруари в миньорския град ще видим и дракони от Китай. Тазгодишната 19-а поред фиеста ще е от най-пищните досега напук на финансовата криза.

Перник бе включен миналата година в календара на Министерството на културата, след като бе обявен за европейска карнавална столица. Ведомството ще отпусне 150 хиляди лева за дефилето, в което ще се представят над 5000 маскирани от 13 държави.
Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble