18:05 | 26 Мар 2019г.

Станишев: Ето това са Котараците

Добавено: Петък, 30 Октомври 2009г | гледана: 1785 пъти.
Кои са Котараците, около които се оформя приятелският кръг на премиера Борисов? Този въпрос не ни дава мира от вчера. Тайнственият “кръг на Котараците” изплува след разкритията на експремиера Сергей Станишев. След час и половина разпит в прокуратурата за „изтеклия” секретен доклад за „деструктивните лица и кръгове” соцлидерът се разприказва. “Защо не си направите експеримент - да се обадите на министъра на вътрешните работи или на председателя на ДАНС г-н Йовчев за приятелския кръг “Котараците”, за който половин София знае, свързан със строителство за паркинги на метро, както и с езерото “Ариана”, предложи Сергей Станишев на събралите се да го слушат журналисти.


След първоначалния отказ да говори („Фирмите, котараците, мишоците… Не влизам в този диалог”) премиерът Борисов се окопити. Малко по-късно при откриване на нова детска градина в с. Световрачане той си спомни, че познава общо седем мъже и жени с прякорите “котето” и “котарака”. Но отрече да са кръг, тъй като ако е имало такъв, в ДАНС е щяло да има информация за него. За разлика от шефа си вицепремиерът Цветан Цветанов не си спомни чак такива подробности. „Не познавам никакви котараци, а ако бившият премиер Сергей Станишев е познавал такива или е имал информация за техни своеволни действия, не разбирам защо навремето не е сезирал прокуратурата”, заяви вътрешният министър. „Не е ли имало лъвове, които да пресекат действията на котараците”, запита той.


Оказа се обаче, че малцина знаят за съществуването на тайнствения бизнес кръг с мяукащо звучене, в това число и столични социалисти.


С това прозвище са известни пернишките бизнесмени Иван Алексиев и Богомил Гьорев. Те се занимават с мащабно строителство по София и морето. Местната клюка ги свързва с поръчки, спечелени от общината и със “страхотен автопарк”, включващ “Ферари” и “Мазерати”


Проверка във фирмените регистри показва, че двамата заедно с Росен Русимов са съсобственици в 7 фирми – всички до една започващи с “Ибера” – “Ибера Инвест”, “Ибера Строй”, “Ибера Консулт”, “Ибера Девелъпмънт”, “Ибера Пропъртис”, “Ибера Проект” и “Ибера Секюрити”. Последната се занимава с Дейност по охрана на обекти, мероприятия и на лица, и на техни права и законни интереси от противоправни посегателства.
Всеки един си има и по една фирма, носеща името им, с етикетче отпред Едноличен търговец. ЕТ “Богомил Гьорев” се занимава с “питейни заведения”, а ЕТ “Иван Алексиев” развива дейност “търговия на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки”. И двете фирми са регистрирани на един и същ адрес - в пернишкия квартал “Драгановец”.


Допреди 4-5 години са държали дискотека “Дупката” в Перник, но после я отдали под наем на друго лице. Все още тяхно е заведението “Гъбата” в центъра на миньорския град, то обаче работи само през лятото, информираха ни от сайта zapernik.bg.


Парадоксът е, че политиците, свързани по някакъв начин с Перник, обикновените хора и местните журналисти от сайта zapernik.com са чували за тях, но пък никой не ги е виждал. Май били братовчеди, но не било сигурно. Май Иван си бил от Перник, кв. „Драгановец”, ама не било сигурно. Мълви се, че един от двамата – най-вероятно Иван, се е бракосъчетал в кметския кабинет на Бойко Борисов.


Сигурно е обаче, че мащабните им строителни проекти включват работа по изграждането на софийското метро и езерото Ариана. В това обаче не виждат нищо нередно.


„Имаме договор като подизпълнител на „Трейс Груп Холдинг” на „Цариградско шосе”, призна Юри Соколов, изпълнителен директор на „Ибера Инвест” АД. Самият обект е много сложен, има много подизпълнители и тази фирма е една от тях. „Извършваме бетонови работи, груб строеж и т.н.”, обясни Соколов. „Нямаме никакви отношения с общината. „Трейс груп” набираха оферти, ние им предложихме нашата, одобриха я и работим като техни подизпълнители съвсем нормално и коректно”, убеден е Юри Соколов.


„Ибера Инвест” АД са участвали и в строителни работи около езерото Ариана. „Мисля, че имахме един-два договора, но това бяха дребни неща като обем, не са били кой знае колко значителни”, разказа изпълнителният директор.


Преди дни послучай професионалния празник на строителя „Ибера Инвест” АД грабна наградата „Златна либела“ за най-добра строителна практика. Отличието им бе връчено от областния управител на Перник Иво Петров.


Не всички инициативи на фирмата са се увенчавали с успех и Соколов категорично отхвърля да са имали някакви отношения с общината. През последните месец-два участвали в две обществени поръчки в столицата. Обаче не ги спечелили, дори напротив – класирали ги на задно място. Ставало въпрос за изграждане на две детски градини - в Панчарево и Студентски град.


Днес премиерът Бойко Борисов официално поиска от прокуратурата да провери твърденията на Сергей Станишев за наличието на кръга „Котараците”, съобщиха от правителствената информационна служба . Министър-председателят е изпратил писмо до главния прокурор Борис Велчев с искане да разпореди на длъжностни лица от ръководената от него структура, от Министерството на вътрешните работи и от Държавна агенция „Национална сигурност” извършване на проверка на достоверността на твърденията на бившия премиер Сергей Станишев и въз основа на резултатите от проверката, да предприеме съответните действия съобразно правомощията.

www.vsekiden.com
Коментари
Автор: Ancicpex
Ха вот вы жжоте.
Добавено: 10.01.2018
Автор: engladpex
Не совсем согласен,
Добавено: 06.01.2018
Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble