19:57 | 12 Юли 2020г.

Сезират Европейския съд за отменени санкции на ТЕЦ Република в Перник

Добавено: Понеделник, 31 Август 2009г | гледана: 657 пъти.
Пернишката Района инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) ще сезира Европейския съд заради множество отменени наказания от Административния съд на ТЕЦ "Република", информира директорът на инспекцията Людмила Аначкова.


Според нея до момента на Топлофикация Перник са наложени санкции в размер на около 500 хил. лв. заради замърсяване на въздуха, но ръководството на дружеството непрекъснато ги обжалва в съда и там ги отменят.


"Не може пернишката централа да работи в нарушение на екологичните норми. Заради неспазването на изискванията Европейската комисия ни санкционира по 30-50 хил. евро на ден", заяви Аначкова, цитирана от БТА.


Работата на четвърти котел на ТЕЦ-а е в нарушение на комплексното разрешително и заради значителното замърсяване на въздуха от него са наложени глобите от РИОСВ. Преди месец той бе спрян окончателно с разпореждане на инспекцията. Така в централата остана да работи единствено реконструираният пети котел. От 28 август обаче той е спрян за планов ремонт, крайният срок за приключване на който е 26 септември.


За да не останат перничани без топла вода, единственият вариант е бил да бъде реконструиран на газ трети котел, но това не е изпълнено, съобщи Аначкова.


Директорът на Топлофикация Перник Стойчо Василев твърди, че за довършването на реконструкцията на трети котел са необходими още 700 хил. лв. Проблемът е в това, че дружеството е обявено в несъстоятелност и се управлява от синдик и за ремонта няма средства.
Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble