22:41 | 06 Юли 2020г.

Търсят с факли храм под Кракра

Добавено: Понеделник, 03 Август 2009г | гледана: 420 пъти.
С факелно шествие започват разкопките под крепостта Кракра в Перник. Светещият керван ще премине през целия град днес. То ще започне от подножието на хълма Кракра от 19.30 часа, за да завърши в крепостта.

Събитието е част от инициативата на президента на Република България Георги Първанов "Съхрани българското". Миналата година лично държавният глава присъства на проучванията на хълма заедно със съпругата си Зорка Първанова.

В експедицията ще вземат участие 50 средношколци от пернишките училища. Децата ще се включат в пътуващ семинар с маршрут Перник-Шипка-Етъра-Велико Търново.
Експедицията вече има свое лого. В центъра му са изобразени крепостта Кракра и националният трибагреник. Седем фирми от Перник са спонсори на средношколската експедиция.

Под хълма с крепостта на Самуиловия воин Кракра Пернишки преди няколко години бяха открити останките на три древни храма, вдигани един върху друг. Местни настояват върху руините да се изгради нова черква. Местността е издигната в култ още в древни времена.
Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble