10:15 | 14 Юли 2020г.

В Перник разработват Областна програма за борба с туберкулозата

Добавено: Понеделник, 23 Март 2009г | гледана: 433 пъти.
В Перник се работи по Областна програма за борба с туберкулозата. Това съобщи управителят на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Перник д-р Александър Алексиев по повод Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март.
В разработването на документа обединяват усилията си здравни институции и звена, ангажирани с проблема. Д-р Алексиев посочи, че Белодробната болница отчита положителни резултати при превенцията и ранното откриване на туберкулозата.
92-ма са били новооткритите болни от коварната болест през 2008 г. Тогава са се лекували общо 114 души. През миналата година са профилактирани 120 души, на които е направена проба манту. Със 7% повече са били пациентите, постъпили за хоспитализация в белодробната болница, в сравнение с 2007 г. 2 478 човека са се лекували на легло в здравното заведение през 2008 г.
Значително подобрена е работата по обслужването на болните с продължителна фаза на лечение от болестта след назначаването на регионален мениджър по туберкулоза. Повишена е откриваемостта на новозаболелите от туберкулоза и качеството на обслужването на болните, което е резултат на доброто взаимоотношение между белодробната болница, лекарите от доболничната помощ и другите здравни заведения в област Перник, подчерта д-р Александър Алексиев.
Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble