18:24 | 26 Мар 2019г.

Шум мори перничани

Добавено: Сряда, 04 Февруари 2009г | гледана: 532 пъти.
Нивото на шум в Перник е с тенденция към повишаване, съобщиха от РИОКОЗ. Резултатите са установени при направен мониторинг на шумовото натоварване в околната среда. Обект на изследването е урбанизираната територия на Перник -
железопътната линия, двете вътрешноградски магистрали. различни промишлени източници на шум,като ТЕЦ "Република" и металургичният завод "Стомана индъстри".


Замерване е направено в 24 пункта, разположени в три зони. Десет от тях са прилежащи към пътни и жп трасета. Замерванията са установили, че в девет пункта условията не отговарят на здравните изисквания. Регистрирани са отклонения в широк диапазон от 6,9 децибела до 17 децибела над нормата.


Само в 4 от контролирани 7 пункта, върху територии с промишлени източници на шум, нивата са в пределно допустимата норма. По данни на РИОКОЗ едва до един от тях има по-голяма зелена площ. В останалите пунктове има само дървета и храсти по тротоарите.


В последните седем пункта, намиращи се в гъсто населени части на града са измерени средни стойности много над пределно допустимата норма от 45 децибела, съобщава още РИОКОЗ. Според инспекцията това води до силно влошена акустична обстановка.


Констатираните високи шумови нива най-вероятно се дължат на факта, че през тези територии преминават трасета с интензивен транспортен трафик.


Измерените нива на шума през миналата година за по-голяма част от населените райони на Перник са в диапазона 52-77 децибела. Те са над нормативно регламентираните нива, съобщават от РИОКОЗ. Тези стойности водят до дискомфорт и са неблагоприятни за здравето на населението, е становището на специалистите.


Независимо от предприетите мерки през миналата година от община Перник за подобряване на акустичната
обстановка, не се отчита положителна промяна, заключва РИОКОЗ.
Коментари
Автор: Rosariobrods
заказать продвижение сайта в минске логин в скайпе SEO PRO1
Добавено: 05.01.2018
Автор: Glennlor
заказать продвижение сайта дешево логин в скайпе SEO PRO1
Добавено: 05.01.2018
Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble