09:52 | 18 Окт 2017г.

10 труса люляха София, в Перник почти не ги усетихме

Добавено: Понеделник, 17 Ноември 2008г | гледана: 1 пъти.
Два мощни труса удариха София за 9 часа. Движението на подземните пластове паникьоса хората. В дванайсетте часа след първия трус сеизмолозите засекли още 8 по-леки движения на земята.

Паниката започна в събота вечерта, когато точно в 22,08 ч в столицата се разнесе силен тътен. Трусът продължи 2,3 секунди и бе усетен в почти цяла София. Мобилните връзки за кратко прекъснаха. Паникьосани хора хукнаха да напускат кина и да излизат от кръчмите. "Това бомба ли беше?", бяха първите реакции на хората. Минути по-късно стана ясно, че земетресение с епицентър в София е разлюляло града. Сеизмолозите обясниха, че то е било със сила 4 по Рихтер. Трусът е тръгнал от дълбочина между 8 и 10 км, обясни шефът на Геофизичния институт на БАН д-р Николай Милошев.
Въпреки че нямаше жертви, софиянци се чудеха да не би да се повтаря случаят с взривовете от военните складове в Челопечене. Те подпалиха спешния телефон 112, за да разберат какво се случва.

В кинозалите хората се уплашиха и бързо напуснаха сградите. Очевидци разказаха, че земният трус е разтърсил НДК, в който е вървяла прожекцията на филма на братята Коен "Изгори след прочитане". Две минути преди края на лентата хората в залата подскочили. Част от тях се възхитили от "ефектите" на филма. Други обаче паникьосани извикали "Земетресение" и хукнали да напускат киносалона.

Софийските улици за броени минути се изпъстриха с хора. Мъже и жени грабнаха мобилните си телефони и започнаха да звънят, за да се уверят, че близките им са добре. Чуха се всякакви версии - от супермощна бомба до взрив в "Кремиковци". Полицейски патрули и екипи на Гражданска защита тръгнаха да кръстосват улиците, за да видят дали има пострадали.

По някои от телевизиите започнаха да текат субтитри с кратко съобщение за земетресението. След като се окопитиха, разтревожените софиянци започнаха да проверяват информационните агенции, за да видят какво се случва.

През нощта срещу неделя земята продължи да се тресе. Този път обаче наполовината по-леко и почти никой не усетил вторичните тътени.
Голяма част от жителите на София дълго не можаха да заспят и само обсъждаха труса. Хората се чудеха дали ще има втори.
Точно в 7,05 часа в неделя сутринта обаче софиянци усетиха още един разтърсващ трус с тътен - от 3,5 по скалата на Рихтер. Според експертите епицентърът на земетръса е на около 5 километра от София. Повечето от хората се събудиха в леглата си уплашени в неделя сутринта. Вратите дрънчаха, а стените се разклатиха за няколко секунди.

И след този трус екипи на Министерството на извънредните ситуации, "Гражданска защита" и полицаи тръгнаха по улиците. Те огледаха жилища и обществени сгради. Спасителните групи инспектираха моловете, минаха през хотелите "Хилтън" и "Кемпински Зографски". Там обаче не отчетоха сериозни поражения. От ведомството на Емел Етем обясниха, че няма пропуквания по язовирната стена на яз. "Искър" и щети на комбината "Кремиковци". Експертите провериха и всички сгради по сигнали на граждани. Някои от блоковете бяха пукнати. Сеизмолози обаче предупредиха, че е възможно вторичните трусове да продължат още около две седмици.
Трусовете, ударили София, бяха плитки - на дълбочина от 5 до 10 км, затова шумът от тях беше силен като от взрив.
Това обясняват сеизмолози по повод паниката, която настъпи след земетресенията, предхождани от мощно бучене.
Специалистите отхвърлят предположенията на столичния кмет Бойко Борисов, че експлозиите в складовете за боеприпаси край Челопечене това лято са активизирали сеизмичните процеси.

Не е възможна такава връзка, категоричен е сеизмологът Бойко Рангелов. Взривовете умряха преди месеци и бяха на повърхността, а земетресенията сега все пак бяха на десетина километра, коментира той.


Той и колегите му обаче спорят къде точно е бил епицентърът на двете земетресения. Бойко Рангелов сочи за първия силен трус център около Бояна и Драгалевци, а за втория - околовръстното шосе под Витоша.


По данни на Европейския сеизмологичен център обаче първият е с епицентър около Южния парк, а вторият - квартал "Младост".
Епицентърът е с радиус над един километър и не може да се каже точно къде е, коментира директорът на Геофизичния институт на БАН Николай Милошев.


Не може да се прогнозира дали ще има последващо силно земетресение, след това от събота вечерта, каза още Милошев пред БНТ. Той обясни, че това не е само въпрос на средства и техника. Дори и в САЩ и в Япония, които разполагат с огромни пари, прогнози на земетресения не се правят. Причината е, че това касае много хора и може да настъпи огромна паника, а в крайна сметка прогнозата да не се сбъдне. Сеизмолозите се отнасят с уважения към хора, които имат определни усещания и могат да предскажат бъдещи земетръси като популярната като “сеизмосензор“ софиянка Мая Попова, каза още Николай Милошев. Мая Попова е дъщеря на бившия шеф на отдел “Кадри“ във Външно министерство Живко Попов. Тя използва тялото си като сензор и чрез вибрациите му усеща задаването на земни трусове. Предрече точно и силния трус от 15 ноември. Може да прогнозира предстоящи трусове, но само до 12 дни напред. Директорът на Геофизичния институт на БАН заяви, ще с удоволствие ще се срещне с нея.Наш учен прогнозира още през май апокалиптичен трус в София. "Силно земетресение в България с многобройни жертви и големи материални щети", каза тогава проф. Рангел Гюров от департамента "Земни науки" на Нов български университет. По думите му трус от мащаба на китайското бедствие с над 18 000 жертви ще удари района на София в обозримо бъдеще. Според Гюров лимитът от време се изчерпил, тъй като предишното голямо земетресение в Cофийското поле е било преди около 150 г. Ученият обясни как колкото по-дълъг е този период, толкова по-голяма е вероятността София да бъде ударена от мощно земетресение с магнитуд по-висок от 7-ма степен по скалата на Рихтер.
Коментари
Автор: Craigsweer
Приобрести сироп Mangoosteen можно на веб-сайте http://mangystin.bxox.info/

Предлагаем вам чудодейственное средство для похудения Mangoosteen. С его помощью возможно сбросить около 15 кг за 2 недели.

Растение мангустин произрастает в Таиланде. Плоды этого растения имеют удивительные особенности. В банке содержится более 25 плодов этого замечательного дерева. Плоды дерева мангустин помогают сжечь лишнюю липидную ткань. И также отлично влияют на организм в целом. Специфика производства средства, а также специальная упаковка позволяют сберечь все полезные свойства мангустина.

Главным веществом сиропа Мангустина являются плоды с растения гарциния, в них имеется большое число питательных микроэлементов. Благодаря веществу окиси дифениленкетона, которое в больших количествах содержатся в плоде, значительно притормаживаются процессы окисления в организме. Ксантон считается одним из наиболее мощных антиокислителей. В плодах растения гарциния к тому же есть различные витамины и элементы. Приобрести сироп Мансустина возможно на веб-сайте http://mangjoo77.mangoosteen.com.

Добавено: 13.10.2017
Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble