01:45 | 07 Юни 2020г.

Двама пернишки волейболисти със световно признание

Добавено: Четвъртък, 25 Юли 2019г | гледана: 340 пъти.

  Двама знаменити пернишки волейболисти са включени в Международната волейболна зала на славата (IVHF) в град Халиоук, щата Масачузетс (САЩ). Това са Борис Гюдеров и Васил Симов.


 Първият е получил посмъртно признание в категория "Играчи", а Симов е класиран в категория "Треньори".


 Предложението за номинациите беше обсъдено, подкрепено и подписано още през 2017 г. от областния управител Ирена Соколова, когато стартира процедурата по оформянето на документите с двете родни кандидатури.


 За успешното й цялостно внасяне и финализиране спомогна Атанас Ваклинов - перничанин, който от дълги години живее в САЩ и никога не е губил връзката с родния град и развитието на спорта в него.


 "Включването на емблематичните имена на Борис Гюдеров и Васил Симов в Международната волейболна зала на славата, е голямо признание, гордост и остойностяване на успехите не само на пернишкия, но и на българския волейбол. Това място е своеобразен олтар на забележителни резултати и удивителни състезатели от цял свят. За първи път са номинирани двама души от една страна, от България и в частност - Перник. Гюдеров и Симов са личности, които издигнаха авторитета на волейбола, допринасяйки много за развитието му със своята отдаденост, висок спортен професионализъм и забележителни личностни качества", сподели Соколова.


 През тази година в клас 2019 г. на IVHF са предложени за номинация 194 души в четирите категории: "Играчи", "Треньори", "Организатори" и "Лидери". Процедурата по предложенията за номинации се извършват в специална онлайн форма и се изпраща писмено до Президента на Международния организационен комитет на IVHF Дък Бийл. Първият номиниран българин в Международната волейболна зала на славата през 2007 г. е легендарният волейболист от близкото минало е ихтиманецът Димитър Златанов. Основната цел на Залата на славата е да осветли историята на волейбола и неговите главни герои. Основният критерии за избор на лауреатите са бележитите постижения на международно ниво, повлияли в развитието на играта. В нея винаги са намирали място само най-добрите световни волейболисти от започването на международните състезания по волейбол през 1948 г. до днес.


 Борис Гюдеров е български национален състезател и треньор по волейбол, както и почетен гражданин на Перник. Роден е на 12 февруари 1927 г. Състезава се за "Миньор" Перник. От 1948 г. е част от националния отбор по волейбол на България. В продължение на 15 години е и негов капитан. Играе на поста диагонал на разпределителя. Треньорства в Торпедо (Перник), "Левски Спартак" и Кувейт.


 Васил Симов е състезател на "Миньор"- Перник и "ЦСКА" София. Дългогодишен национален състезател. Симов е бил треньор на мъжкия национален отбор на България през 1982 г. в Аржентина, където тимът ни се класира пети. В периода 1978 - 1981 г. той треньорства и женския национален отбор на България. Ръководените от него състезателки постигат на олимпиадата в Москва бронзов медал, а на европейските първенства в София и Лион - златен и бронзов.

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble