06:56 | 11 Авг 2020г.

Трън остана само с едно училище

Добавено: Понеделник, 23 Юни 2008г | гледана: 441 пъти.
Програма за оптимизация на общинската училищна мрежа прие Трънският общински съвет, според която е записано, че се цели получаване на образование, съответстващо на потребностите на съвременния живот. Ще се намалят маломерните паралелки в гимназията, тя ще се утвърди като средищно училище и ще получи от държавата полагащия му се финансов ресурс.

Още на 28 февруари болшинството в минипарламента взе решение за преобразуване на Професионалната гимназия по строителство “Владо Тричков” чрез сливане със СОУ “Гео Милев”. Според съветниците отрицателната демографска характеристика в Трънско е довела до непрекъснато намаляващия брой на учениците.
За учебната 2007/2008 г. в строителното училище са се записали общо 43-ма ученици, като две поредни години няма държавен прием на ученици и няма паралелки в 9-и и 10-и клас. Дванадесети клас завършват 10 ученици, а в 11-и са 6-има. В СОУ, където учат деца и младежи от 1-и до 12-и клас, броят им е 321. В него условията са значително по-добри, сградата е санирана, сменена е дограмата, ремонтирана е отоплителната инсталация.

Остаряла материална база, отопление на твърдо гориво и необходимостта от сериозен ремонт на класните стаи са част от мотивите на съветниците за решението да бъде закрито строителното училище, а възпитаниците му да преминат към гимназията.
Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble