07:01 | 05 Юли 2020г.

8-годишния Виктор от Земен спечели сурвакарското „наддрънкване“

Добавено: Понеделник, 10 Юни 2019г | гледана: 124 пъти.

  8-годишния Виктор от Земен спечели сурвакарското „наддрънкване“ на първия по рода си Звончарски събор в село Люлин. Първият Звончарски събор в село Люлин събра майстори от областта и други части на България.


 Повечето от звънците и хлопатарите бяха експонирани на дървени стойки, като някои достигаха тежина от 11,5 кг. Кулминацията на празника бе сурвакарско „наддрънкване“, в което се включиха малки и големи сурвакари от района. Наградата за най-звучни звънци получи 8-годишният Виктор Асенов от Земен. Звончарският събор популяризира звънчарското изкуство от различни български региони, с акцент Граово. На него се представиха и майстори на цървули, калпаци, ямурлуци, носии и сувенири от Пазарджишкия регион.


 Замисълът му бе участниците в него да покажат, купят, заменят и демонстрират звук и сила на звънците и прилежащите към тях атрибути – колани и други елементи. Някои от хлопките са на 300 години.


 Първият по рода си звончарски събора беше открит от областния управител на Перник Ирена Соколова. „С този събор село Люлин дава среща на участници от различни български райони от страната и чужбина. Тук се демонстрира дълбоката и изконна звънчарска традиция, различни занаяти като плетене, везане на шевица, правенето на маски и костюми, колани и друг реквизит свързан със зимния обичай „Сурва“. Нашите празници, песни, танци, музика, занаяти и бит пленяват всеки, който се докосне до тях. Показват богатата духовност и традиции на нашия народ. Целият този колорит ни връща към корените и миналото ни, а това е важно, за да помним кои сме и да знаем накъде трябва да вървим. Желая успех на първото издание на този чудесен събор. Той е една прекрасна възможност да докажем, че тук в региона освен талантливи, сме и добри майстори и творци, че можем заедно да пазим старините и върху тях да изграждаме бъдеще за децата си“, каза Соколова.

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble