05:25 | 18 Юли 2019г.

Уловки при тегленето на кредит и какво трябва да знаем!

Добавено: Четвъртък, 04 Април 2019г | гледана: 119 пъти.

  Тази статия ще отговори на въпроса ви за какво трябва да внимаваме и какви са уловките при процеса на теглене на кредит.


 Ако говорим за банкова институция, то трябва да кажем, че там тромавият процес е за сметка на сигурността. Не така стои въпросът при бързите кредити обаче. Те отпускат заеми бързо, лесно и с малко документи, но за сметка на това в договорите им има доста уловки. Всеки от нас е чул от някъде за случаи, в които някой потребител тегло 1500 лева и връща тройно, че дори и четворно тази сума. Крайната огромна сума става чрез големи лихви и множество такси, които в крайна сметка се оказват скрити за потребителя.


 Специалистите казват, че по последни данни проверките извършени от органите, които отговарят за това, сочат, че почти всяка небанкова институция работи в някаква степен некоректно с клиентите си. Най-новият „хит” сред бързите кредити е т.нар. такса за известяване. Това са допълнителни пари, които се начисляват към заема тогава, когато институцията уведоми клиента си, че се намира в период на просрочие. Също така специалистите установили, че в някои такива фирми главницата поскъпва пет пъти до края на изплащането.


 Всеизвестен факт е, че хората няма да спрат да теглят кредити. Потреблението особено се увеличава покрай празници и най-вече около Коледа. В тези периоди исканите суми варират между 500-600 лева. Другите причини, поради които хората спешно се нуждаят от пари са дълго плануван ремонт на дома или пък здравословен проблем. Най-много потребители на бързите кредити са младите хора, в повечето случаи те имат висше образование и са под трийсетте.


 Капаните, които могат да ни очакват при бързите кредити не са малко. Потърпевши на неизгодни сделки разказват как са попаднали в нелепа ситуация да връщат кредита си 5-6 пъти по голям по следната схема: Кредиторите карат потребителя да подпие предварителен договор, който отговаря на уговорката от тях за една лихва. Оказва се обаче, че доста от полетата в него са празни и редовният договор е в съвсем различна конфигурация. Разбира се, тази практика е против закона, който гласи, че всички полета в предварителните и редовните договори трябва да бъдат попълнени.


 Източник: Provident

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble