21:44 | 25 Авг 2019г.

Започна турнирът на младите физици в Перник

Добавено: Петък, 01 Февруари 2019г | гледана: 363 пъти.

  От днес, 1-ви февруари в Перник започва националното състезание „Турнир на младите физици“. То ще продължи три дни, до 3-ти февруари и в него ще се включат 11 училищни отбора.


 Националната надпревара е достоен финал на Седмицата на физиката, която се провежда в Природо-математическата гимназия „Христо Смирненски“. Събитието е под патронажа на областния управител на Перник Ирена Соколова.


 Специален гост в Седмицата на физиката в Перник бе Теодосий Теодосиев – дългогодишен преподавател по физика в ПМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък и ръководител на специализирана школа по приложна математика и физика. Той е носител на много ордени и награди, а от общо 11 медала, които българските учници са спечелили на международни олимпиади по физика, 7 медала от тях са на възпитаници на Теодосиев.


 „Ние сме малък народ – една хилядна от целия свят, но сме сред 16-те държави, имали абсолютни първенци на международни олимпиади по физика“, каза Теодоси Теодосиев в Перник. „Повечето от съвременните хора използват само процент от възможностите на мозъка си. Ако използват два процента, могат да станат учени, а ако използват повече от три процента – ще станат световна знаменитост. Пожелавам ви да станете световни знаменитости“, пожела титанът на младите физици.

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble