01:19 | 27 Юни 2019г.

ПОЧИТ КЪМ ПЕРНИК ОТ БНТ ЗА 2019 ТОЧНО ПРЕДИ КУКЕРИТЕ

Добавено: Сряда, 09 Януари 2019г | гледана: 173 пъти.

  С Перник – Внезапна спирка открива БНТ най-популярната си рубрика за документални филми „Световните градове на България” за 2019-а година.


 Филмът ще бъде излъчен от 20.45 на 9-и януари по БНТ2. Излъчването не е случайно. То е точно две седмици преди едно от най-важните събития в календара на града – Кукерският карнавал. Перник – Внезапна спирка бе гледан от милиони по цял свят още след създаването му. Придобилата популярност из много места на света документална поредица „Световните градове на България”, се излъчва по БНТ 2 и БНТ Свят. Както е известно, БНТ Свят е единствената българска телевизия, обслужвана от два сателита, което означава, че тя може да бъде гледана в реално време от всички части на земното кълбо. Тъй като филмите са озвучени на английски, те са достъпни за най-широка аудитория по света. Някои от тях се излъчват и в най-големия кабелен и интернет оператор на САЩ- Cable Cast.


 Филмът разчупи негативните стереотипи за града и откри непознати детайли, дори за перничани, от изключителната му роля в изграждането на Третата Българска държава. Ето и официалния анонс на Перник – Внезапна спирка. Ако имате клаустрофобия, по-добре не гледайте този филм. Ако пък съберете смелост, „Перник – една внезапна спирка” ще промени изцяло представите ви за град Перник. Лентата разказва за това, как един български град попада в центъра на Треската за черно злато и докъде го отвежда тя. Сюжетът ще ви върне в началото на 20-и век, когато започва трансформацията на Перник от обикновено българско село в европейски град с невиждана дотогава социална система. Въглищата правят от него най-бързо развиващия се град в тогавашна България. Миньорите получават най-високите заплати в страната, дори по време на Голямата депресия. Нито един режим, нито един световен обрат не е способен да намали печалбите от мините. И да, всичко това се случва в Перник, не в столицата София.


 Филмът е правен с мащабни похвати и половината от кадрите са заснети под земята. Където поколения пернишки миньори са изкарали по-голямата част от живота си. Включени са никога невиждани архивни снимки от началото на миналия век.

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble