23:43 | 19 Юли 2019г.

Анулираха дипломите на 170 италианци от пернишкия университет

Добавено: Понеделник, 05 Ноември 2018г | гледана: 156 пъти.

  От Великотърновския университет анулираха незаконни свидетелства за професионална квалификация „учител“ на 170 италианци, прехвърлени от пернишкия менте-университет ЕПУ. Проверката е направена от Окръжната прокуратура във Велико Търново,съобщи БНР.


 Подправено е решение на висшия орган на ВТУ, което е престъпление, категорични са от прокуратурата. Подправеният документ е бил използван от ректора на ВТУ. За подобно деяние законът предвижда лишаване от свобода до две години.


 От Великотърновската прокуратура изпращат преписката до Районната прокуратура в София, защото има данни за престъпление за подправяне на документ, използван пред Националната агенция по оценяване и акредитация.


 Фалшивите свидетелства са установени през април тази година при проверка на МОН. 170 италианци са били и незаконно записани, и незаконно обучавани за учители в Европейския политехнически университет в Перник.


 След приема и първоначалното обучение италианските обучаеми са прехвърлени да учат във Великотърновския университет, който има акредитация за това. Начинът на прехвърляне, е бил без приемане на изисквано решение на Академичния съвет, показват проверки на Просветното министерство и на Окръжната прокуратура.

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble