23:12 | 20 Фев 2019г.

Областният управител инициира работна среща свързана с новите правила за взимане на кръвни проби на пияни и дрогирани шофьори

Добавено: Сряда, 09 Май 2018г | гледана: 226 пъти.

  Областният управител Ирена Соколова проведе работна среща свързана със създаването на добра субординация между институциите събиращи и обработващи проби на пияни или дрогирани шофьори.


 В нея се включиха: прокурор Аделина Алексиева от Районна прокуратура – Перник, директорът на МБАЛ „Рахила Ангелова" д-р Валери Димитров, директорът на ЦСМП-Перник д-р Валери Симеонов, директорът на ОДМВР-Перник старши комисар Димитър Попов, началникът на отдел „Охранителна полиция" към ОДМВР-Перник комисар Васил Василев, началникът на отдел „Разследвания" към ОДМВР-Перник Ани Гатова, директорът на РЗИ-Перник д-р Юри Торнев.


 Присъстващите бяха запознати с Наредбата, действаща от края на миналата година, за реда за установяване употребата на алкохол и наркотици от шофьорите, която създава нов ред и условия на експертиза. С нея се въвеждат нови технологии за взимане на проби за алкохол и наркотици, както и нови методи за осъществяване на процеса. Измерването пък ще се осъществява само със съвременни газхроматографи. Кръвни проби за наличие на алкохол вече ще се взимат в спешните центрове, както и в многопрофилните болници в страната. В пернишката болница такъв уред все още няма. С промяната вакуумните епруветки с консервант и антикоагулант ще бъдат легитимни, без възможност за груба манипулация на изследванията. Те ще заместят остарелите пеницилинови шишенца, които не отговарят на европейските стандарти.


 В хода на дискусията беше поставен и проблемът с бързото оневиняване на извършители на ПТП и изтърпяването на наказанието им в домашни условия. Масовата практика показва, че същите представят документи за влошено здравословно състояние, които на по-късен етап ги освобождават от ареста.


 В края на срещата, представителите на всички институции, изразиха готовността си за бъдещи регулярни консултации и съвместни дейности.

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble