14:22 | 25 Мар 2019г.

Samsung беше изместен от лидерското място спрямо броя продажби на смартфони през последните три месеца от годината от Apple

Добавено: Понеделник, 16 Април 2018г | гледана: 261 пъти.

  Като цяло световната индустрия отбелязва понижение под едно на сто до 1,472 милиард броя в продажбите на смартфони.


 Продажбите на интелигенти мобилни устройства през последните три месеца от 2017 година бяха по-ниски в сравнение с очакваното и доведоха до минимално изменение в световната индустрия за смартфони спрямо 2016 година.


 Информацията от проучване на Quarterly Mobile Data Tracker на International Data Corporation (IDC) сочи, че продажбите на търговците на мобилни устройства в световен план са били общо около 403,5 милиона през последните три месеца от 2017 година. Това показва, че доставчиците отбелязват спад от 6,3% спрямо продадените от тях 430,7 милиона смартфони по същото време на предишната година.


 В годишен план индустрията за интелигенти мобилни устройства отбелязва понижение в своите продажби с по-малко от 1%. В сравнение с продадените през 2016 година 1,473 милиарда, през 2017 година продажбите възлизат на 1,472 милиарда смартфона.


 Пазарът на смартфони в икономически силните страни като САЩ и Китай също отбелязва спад през последните три месеца от годината. Най-вероятно това се дължи на факта, че клиентите не са водени от желанието да придобият най-новите и по-скъпи модели смартфони.


 Ръководителят на проучванията на интелигентите мобилни устройства в IDC – Антъни Скарсела - споделя, че непрекъснатата поява на все по-нови и по-добри смартфони вероятно е отказала хората постоянно да обновяват до последните модели. Поради съществуващата тенденция за изключително високи цени на най-новите устройства, тяхното придобиване често е невъзможно за повечето потребители. Да, последните флагмани определено притежават редица невероятни качества като усъвършенстван изкуствен интелект, по-добри параметри, корпус без ръбове и максимално оползотворено пространство на дисплея им, но тяхната стойност ги превръща по-скоро в излишен разход, отколкото в необходимост.


 Водещите производители на мобилни устройства също отбелязаха минимално понижение в своите продажби по време на четвъртото тримесечие в сравнение с предходната година. Така например Apple отбеляза продажби на 77,3 милиона iPhone-а, което се равнява на понижение от 1,3% в сравнение със същото време на предишната година. Въпреки това тези продажби се оказаха достатъчни и Apple успя да измести Samsung от лидерската позиция на световния пазар за мобилни телефони. Това основно се дължи на големия успех на дебютиралите през 2017 година iPhone 8, 8 Plus и iPhone X.


 Макар и поради по-голямата стойност на новия iPhone X интересът към него да е по-малък от очакваното, инвентарът от мобилни устройства на Apple успя да заинтригува повече клиенти както от икономически по-слабо развитите страни, така и от страните лидери на световния пазар за смартфони. Компанията зае почетното второ място по отношение на броя продажби в целогодишен план за 2017. Направените от нея доставки се равняват на 215,8 милион броя, което надвишава тези от предходната 2016 година 215,4 милиона с 0,2%.


 Макар и Samsung да беше изпреварена спрямо броя продажби на смартфони през последните три месеца от годината от Apple, тя успя да запази лидерското място в целогодишен план за 2017. Корейският производител на електроника отчита понижение от 4,4% в броя продажби на смартфони за коледното тримесечие, като те възлизат на 74,1 милиона броя спрямо доставените по същото време на предишната година 77,5 милиона. В крайна сметка обаче Samsung отбелязва повишение с 1,9% в броя на своите продажби в годишен план, като те се равняват на 317,3 милиона в сравнение с 311,4-те милиона от предходната година.


 Независимо от пожънатия от Note 7 неуспех, голямата конкуренция от страна на Apple и лидерите на пазара в Китай, Samsung успешно се задържа на челната позиция, макар и с незначително предимство. Най-вероятно компанията влага своите надежди за трайно застъпване на първото място на пазара на бъдещата премиера на последния, създаден от нея, модел – Galaxy S9. Смята се, че благодарение на него тя ще запази интереса на своите настоящи клиенти и ще успее да спечели много нови потребители на нейна страна.


 Междувременно Huawei запазва почетното трето място по продажби в световен план въпреки силния натиск от лидерите сред производителите на смартфони в Китай Vivo и OPPO. Компанията отбелязва спад от 9,7% в своите доставки, като през последните три месеца от годината осъществява 41 милиона продажби в сравнение с направените 45,4 милиона за същото време през 2016.


 Годишната равносметка показва, че Huawei е постигнала значителен успех през 2017 година. Изключително голям принос за това има серията Honor, която помага за отбелязването на ръст в продажбите както в Китай, така и в световен мащаб. В края на годината компанията има реализирани общо 153,1 милион броя доставки, като подобрява своя резултат от 139,3 милиона от 2016 година с 9,9%.


 Линията Mate и серията Honor са определящи за успеха на Huawei в голяма част от страните, а линията Y жъне успех при моделите смартфони на по-малка стойност. Доскорошните стремежи на Huawei за доказване в индустрията на САЩ за момента остават на заден план, тъй като неотдавна Verizon и AT&T преустановиха обсъжданията за интегрирането на най-качествените смартфони на бранда в страната. Въпреки това обаче интегрирането и доказването на пазара в САЩ продължава да бъде изключително важно за компанията, в случай че тя все още желае да измести своята конкуренция за първото място на световния пазар в лицето на Samsung и Apple.


 Друга компания също успя да постигне голям успех през последните три месеца от изминалата година. Благодарение на своя стремеж за реализация извън границите на Китай, Xiaomi постигна двойно увеличение на своята част по отношение на продажбите на мобилни устройства в световен план - от 3,3% на 7%. Разширявайки веригата на своите центрове Mi Stores и Mi Service в Индия и Русия - две от страните, в които постига най-голям успех, както и силното развитие на тези центрове в Индонезия, компанията завоюва все повече и повече пазари по света.


 Важни фактори за нейното разрастване са и назначаването на Lazada за нейн официален онлайн магазин, и партньоството й с Indosat. С тяхна помощ Xiaomi предложи на потребителите възможността да получат безплатно смартфон на марката при сключването на договор за пакет данни с мобилната компания за срок от една година. Действията на компанията за привличането на нови клиенти в Индия се изразяваха в стартирането на нова Redmi Y-серия. За нейното популяризиране Xiaomi се свърза с, уважаваната в индийската киноиндустрия, Катрина Кайф, с цел тя да стане лице на, посветените на селфитата, мобилни устройства.


 Резултатът от това е, че в рамките на месец са продадени повече от един милион смартфони от модела Redmi 5A, стойността на всеки от които започва от 78 долара. Това стимулира компанията да продължи да се бори за притежаването на водеща роля на световния пазар за смартфони, реализирайки откриването на нови Mi магазини и партнирайки си с, добре познати на хората, брандове.


 Китайският производител на електроника OPPO отстъпва четвъртата позиция в световната класация за продажби на смартфони за четвъртото тримесечие и вече заема петото място с продажби, възлизащи на 27,4 милиона. Въпреки това обаче в годишен план компанията отбелязва повишение в броя на своите продажби с 12%, като успява да реализира 111,8 милиона доставки.


 Следвайки примера на производителя на мобилни телефони Xiaomi за разширяване на своите доставки извън границите на Китай, OPPO реализира успех и успява да се докаже на пазара в редица държави в Азия като Виетнам, Индия и Индонезия. За да утвърди своята позиция в Индонезия, през коледното тримесечие на 2017 година китайският производител започва да предлага новата серия мобилни устройства F5.


 За разлика от своята тактика в Индонезия, в Индия OPPO залага на работата с известни личности и инвестира в организирането на събития. В крайна сметка обаче брандът отбелязва минимално понижение в своите продажби, поради реализирането на изменения в своята логистика за дистрибуционния канал, като е по-внимателен при избора на своите търговски партньори и работата с тях.

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble