12:18 | 28 Фев 2020г.

Общинският съвет гласува поемането от Община Перник на дългосрочен дълг в размер на 6 000 000 лв.

Добавено: Понеделник, 26 Март 2018г | гледана: 477 пъти.

  Общинският съвет в Перник прие предложението на кмета Вяра Церовска за поемането от Община Перник на дългосрочен дълг в размер на 6 000 000 млн.лв. Със сумата ще бъдат погасени задължения към Топлофикация Перник и НАП, в това число и рефинансиране на съществуващ дълг.


 „Има силно финансово напрежение и то е заради тоталната невъзможност да се започне плащането към НАП, за периода 2009 – 2014 г.“, коментира кметът Вяра Церовска след дълги спорове по време на заседанието.


 Тя припомни, че през 2008 година в Община Перник са получени 12 млн. лева, а през 2009 година още 6 млн. лв. От тогава започва и неплащането към НАП, когато лихвите са 25%, към настоящия момент те са 10%. „1 300 000 лв. са лихвите за този период и непрекъснато се увеличават. Това наистина ни поставя пред една изключително тежка ситуация“, посочи кметът. Тя сподели, че при последната среща, която е проведена в НАП, е имало много тежък разговор.


 „Тогава се установи, че актът, който е предоставен в НАП, с №1756, за първи път е издаден от кмета Андрей Андреев, като публична общинска собственост на зала „Металург“. През 2012 година същият е представен пред НАП като акт за общинска собственост без думата публично“, уточни Вяра Церовска и допълни, че няма решение на ОбС.


 „Да наистина Община Перник е в сериозна финансова криза, ние трябва да направим възможното да намалим процента на борчовете към НАП“, конкретизира Церовска.


 Тя обясни, че облигационният заем, който иска да вземе Община Перник, е за да се върнат част от задълженията. Като пример тя даде Община Ямбол, която тегли 17 млн лева, за да направи благоустройство и подобри уличната мрежа. „Миналата година имахме одит от Сметната палата, заверен без забележки и от миналата седмица Касовото изпълнение е в Общинския съвет и се извършва проверка.“, допълни Церовска.

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble