11:51 | 18 Фев 2020г.

Област Перник отново председател на Регионалния съвет за развитие

Добавено: Четвъртък, 26 Октомври 2017г | гледана: 250 пъти.

  И днес продължава двудневното заседание на Регионалния съвет за развитие /РСР/ на Югозападен район /ЮЗР/. На събитието, което се председателства от Ирена Соколова, присъстват заместник министрите на вътрешните работи Стефан Балабанов и на културата Румен Димитров, както и всички областни управители на областите от ЮЗР.


 През първия ден от заседананието директорите на дирекции от всички министерства представиха дейността им по сектори. За постиженията и предизвикателства разказаха кметовете на общини в района, представители на университети, на Търговско-промишлената палата, Българска стопанска камара, неправителствения сектор, браншови и неправителствени организации и други.


 „ С всяко свое издание Съветът цели да подобрява административната, икономическата, инвестиционната и социална среда в региона, като включва най-важните и значими теми за всички на територията на ЮЗР. Днес сме на прага и на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Председателство, за което всички ние носим отговорност. Ние имаме и важен ангажимент освен да развиваме и да се грижим за областите, които управляваме, но и да запознаем тяхното население с приоритетите на държавата ни по време на първите шест месеца на 2018 г. През това време ще имаме уникалната възможност да презентираме по подобаващ начин спецификите на всеки един район и докажем пред Европа и света техните предимства", приветства присъстващите Ирена Соколова.


 На заседанието беше представена междинната оценка на Регионалния план за развитие на Югозападен район за периода 2014 – 2020 г. Членовете на съвета обсъдиха и очертаха мерки за повишаване ефективността на планирането и партньорството между заинтересованите страни. Oбщият извoд oт мeждиннaтa oцeнĸa е, чe Югозападен paйoн e пpивлeĸaтeлнo мяcтo зa живeeнe, бизнec и тypизъм, c дoбpи ycлoвия зa ĸoмyниĸaция и cъxpaнeнo пpиpoднo и ĸyлтypнo нacлeдcтвo.


 Сред значимите теми, засегната по време на заседанието, бяха подготовката на българското председателство, индикативната програма на предстоящите събития в периода януари – юни 2018 г., приоритетни направления и очаквани резултати.


 В рамките на дискусията зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов подчерта, че югозападният регион като единствен такъв на три граници – Сърбия, Гърция и Турция, има добра координация с граничещите държави. Той обясни, че бежанската вълна у нас е овладяна и е подсигурена регионалната сигурност по време на Председателството на Съвета на ЕС. Членовете на съвета обсъдит още възможностите за кандидатстване по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014 – 2020 г. и други програми на Министерство на труда и социалната политика, както и състоянието на професионалното образование в Република България, приоритетите, новостите и мерките за удовлетворяване нуждите на пазара на труда.

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble