02:15 | 23 Май 2018г.

Над 50 гълъба полетяха в небето на XI Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания

Добавено: Понеделник, 10 Юли 2017г | гледана: 1 пъти.

  Над 50 гълъба полетяха в небето на XI Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания, организиран от Съюза на инвалидите в България и с финансовата подкрепа на общинската и областната администрация в Перник. Тази година той събра над 1500 изпълнители и творци от различни възрасти и краища на страната и от Република Македония.


 В рамките на два дни те се представиха с народни песни и танци, с хумор и изпълнения от различни жанрове и музикални инструменти.


 За втора поредна година атракция на празника е така наречената „Алеята на занаятите“. Тя беше посетена от кмета на Перник Вяра Церовска, която видя на живо как се приготвят различни кулинарни вкусотии и глинени съдове. Голям интерес предизвика и някогашният стан, от който са излизали пъстрите бабини черги. Предмети на традиционни занаяти, плетива, гоблени и разнообразни шедьоври на модерното изкуство, също събраха погледите на минаващите.


 Поздрав към участниците и гостите на фестивала отправи кметът на общината Вяра Церовска, под чийто патронаж се провежда той. Тя пожела на всички успешно представяне, приятни мигове сред приятели и да запазят хубавите емоции.


 „Скъпи участници искам да изразя подкрепата на Община Перник към вас и разбирането към проблемите, които имате . Радвам се, че го има този празник, всяка година е все по-многолюден и по-хубав. Надявам се доброто настроение да царува тези два дни в кв. „Църква“. Пожелавам ви сила и кураж, за да се справяте с трудните моменти, енергия и оптимизъм, за да се радвате на всеки ден“, сподели кметът Вяра Церовска.


 Поздрав към участниците и гостите отправи и председателят на Регионалната организация на съюза на инвалидите Анита Тараланска, която е основните организатори на фестивала. „Нека забравим болките и грижите, проблемите и несгодите, които ни съпътстват в ежедневието. Всеки човек може да твори красота, а хората с увреждания не са по различни от другите. Да се родиш различен това е изпитание на съдбата и никой не е застрахован от бедата. Никога не знаеш какво ти вещае изгрева на слънцето, но можеш да кажеш на другите, че ги цениш и са важни за теб. Чрез организирането и провеждането на фестивала изкуството осмисля нашия живот“, посочи Анита Тараланска. Кметът на града и вицепрезидентът си стиснаха ръцете в Перник.

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble