14:47 | 15 Юли 2020г.

Община Перник ще въведе видеонаблюдение за да се справи с кражбите и вандалските прояви

Добавено: Понеделник, 31 Август 2015г | гледана: 576 пъти.

  „Община Перник е изправена пред огромен проблем, свързан с кражбите и вандалщината, които се извършват върху общински обекти. Ежедневно се сблъскваме с различни ситуации и ни е много трудно да опазваме това, което правим. Чупят се пейки, площадки и всякакви неща, които са направени с много труд и средства с цел да облагородим обществените пространства“. Това заяви кметът на Перник инж. Иван Иванов по време на редовната си пресконференция. Той даде информация, че през изминалата седмица в продължение на 4 дни е бил изкъртван парапета пред деловодството на общината, поставен там като средство за лесно придвижване на инвалиди. „В крайна сметка полицията залови три тринайсетгодишни момичета. В 4 часа сутринта тези деца ходят по улиците и чупят“, възмутен беше кметът Иванов.


 Зам.-кметът Владислав Караилиев допълни, че тази нощ са били откраднати и програматорите на поливните системи за площада около общината. „Знаете, че обектът по „Зелена и достъпна градска среда“ беше разделен на няколко подобекта, като този около Общината беше въведен в експлоатация съвсем скоро. Сега най-скъпите елементи от поливната система на три от шахтите са откраднати. В момента се изяснява размера на щетите. Сезирана е и полицията“, каза зам.-кметът по строителството. Той поясни, че кражбата създава невъзможност да се поливат градинките, което може да доведе до повреждане на зелените площи. Караилиев апелира към всички граждани да сигнализират незабавно ако забележат подобни прояви, за да могат да бъдат спрени вандалите, които искат да съсипят всичко хубаво, което се прави за града . Зам.-кметът обяви още, че през последните дни са били почистени и част от нерегламентираните сметища.


 „В петък и събота бяха почистени четири нерегламентирани сметища . Днес до празните контейнери отново се виждат огромни количества строителни отпадъци. Имаме информация, че идват микробуси, които изхвърлят боклуците си около кофите. Приемам това като провокация към Общината“, каза още Караилиев. Той допълни, че предстои обществено обсъждане на нова Наредба за управление на отпадъците и ще предложи да бъдат увеличени предвидените в нея санкции за нарушители, които към момента са от 100 до 1000 лв. за физически лица и от 200 до 2000лв за юридически лица.


 Кметът Иванов беше категоричен, че ще бъдат взети всички мерки и ще бъдат санкционирани нарушителите. Освен това общината има намерение поетапно да въведе видеонаблюдение, с което да се преустановят тези прояви. В заключение Иванов обясни, че към момента основни приоритети остават приключването на двата най-мащабни проекта в Перник- ремонта на площада и въвеждането в експлоатация на депото за твърди битови отпадъци. „Депото е готово на 99,9 % , извършват се последни довършителни работи, като асфалтиране и озеленяване и се правят проби на машините и съоръженията. По отношение на площада също се работи активно, увеличени са хората и предписаните срокове ще бъдат спазени“, изтъкна Иванов.

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble