06:08 | 05 Юли 2020г.

В Областна администрация Перник се проведе среща за законния и незаконен въгледобив

Добавено: Понеделник, 03 Август 2015г | гледана: 372 пъти.

  Областна администрация Перник организира среща между държавата и неправителствения сектор по темата законен и незаконен добив на въглища.


 По инициатива на областния управител Ирена Соколова на срещата освен членове на МГИ „Съседите на Рекоул” и фирма „Рекоул” АД, присъстваха и представители на община Перник – зам.-кмет Евелина Манчева, ЧЕЗ – Петър Нецов, ОДМВР Перник – Валентин Бучински, ОУПБЗН - Перник, Мини Перник в ликвидация – Живка Габрова, териториални звена и граждани имащи отношение по темата.


 „Целта на срещата е да бъдат споделени намеренията на всички страни, като бъдат предложени конкретни мерки и действия. Трябва да намерим пресечна точка между интересите на всички страни и да вземем най-доброто решение, както за подобряване състоянието на околната среда, така и за ограничаване на незаконния въгледобив” каза Соколова.  Присъстващите граждани изказаха своето несъгласие, за безнаказаността на лицата извършващи незаконен добив на въглища, с което застрашават живота и здравето на гражданите на града.


 Областният управител представи инициативата и участието си в работна група от министерствата на икономиката, енергетиката, правосъдието, вътрешните работи и прокуратурата, която изготвя законодателни промени за криминализиране на незаконния добив на подземни богатства.


 От ЧЕЗ поставиха въпрос за предстоящо възстановяване на далекопровод, който е бил разрушен преди години. За целта е изготвен проект за изместването на трасето, по което ще бъдат изградени нови стълбове. Към момента работа по изпълнение на проекта не е започнала. От „Рекоул”АД обясниха, че причина за това е проблем с поставянето на стълбовете в частни имоти, през които минава новия маршрут.


 Екперти от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” и Живка Габрова споделиха модели и предстоящи инициативи за рекултивирането на обработваните терени. От МВР и ДАНС поеха ангажимент за активни действия. 


 Предвижда се следваща работна среща през септември, както и регулярното им провеждане. Ирена Соколова изиска изготвяне на предписания и писмени становища от всички структури, които да бъдат разгледани на следващата дискусия.  

Коментари
Автор: Cleber
Gosh, I wish I would have had that inmrtfaoion earlier! http://hkycsnz.com [url=http://ciruxlohe.com]ciruxlohe[/url] [link=http://uhzgvtm.com]uhzgvtm[/link]
Добавено: 15.12.2015
Автор: Sara
For the love of God, keep writing these artlices.
Добавено: 13.12.2015
Автор: Samy
Wow! Great thninikg! JK http://lgajqpzpqbw.com [url=http://tvmurit.com]tvmurit[/url] [link=http://kfcpiszptnr.com]kfcpiszptnr[/link]
Добавено: 12.12.2015
Автор: Omura
For the love of God, keep writing these arlsctei.
Добавено: 11.12.2015
Автор: Seto
I love reading these articles because they're short but inftmraoive.
Добавено: 10.12.2015
Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble