16:41 | 10 Юли 2020г.

Илинденски събор в МОШИНО

Добавено: Петък, 31 Юли 2015г | гледана: 1021 пъти.

 В българския народен календар е съхранена стародавната традиция всяко селище да празнува деня на своя закрилник.


 За един от най-големите квартали на Перник- Мошино, това е св. Пророк Илия. На 2 август,  "Илинден" по стар стил, жителите му отдават почит към своя покровител. На тази дата, в далечната 1839г., мошинци се събират за първи път на вечерна молитва в новопостроената черква. Сега, за аналите на историята, съборът ще запише своята 176-та година.


 По традиция празникът ще започне в 8.30ч. с утринна служба и света литургия в храм "Св. Пророк Илия", който ще е отворен през целия ден и всеки мирянин може да го посети и запали свещичка за здраве. Пъстри атракциони, шарени сергии, димящи скари ще привличат жителите и гостите на квартала. За доброто им настроение, с пожелание за здраве и добруване ,кметство "Изток" организира и празнична програма на две сцени.


 В 18.00ч. на сцената пред читалище "Съзнание" любителите на хубавите български народни песни и танци ще имат възможност да се срещнат с един от най-популярните и обичани изпълнители на македонски песни, Иван Дяков, и с танцьорите от ФА "Граово".


 Три часа по-късно, от 21.00ч., на сцената пред Младежки дом - Мошино фолк звездата Анелия ще зарадва своите почитатели . С всяка следваща година, съборът ставе все по-популярен и събира много гости и приятели.


 За любителите на народната музика ще имат възможност да се порадват и потанцуват с популярните песни на Иван Дяков и средношколската формация на Ансамбъл "Граово".  

Добави коментар
Работа в Перник, обяви Перник, Jooble